"Masurile de austeritate aplicate de Guvern in 2010 au contribuit la contractia dramatica a pietei si au condus la o polarizare puternica spre segmentul subeconomic de pret, reprezentat in general de evazionisti", a spus intr-o conferinta presedintele Garant, Romulus Dascalu (foto).

El a adaugat ca zeci de firme mici si mijlocii au lucrat anul trecut la jumatate din capacitate, motiv pentru care peste 7.000 de angajati din industrie si-au pierdut locurile de munca.

Potrivit lui Dascalu, piata bauturilor spirtoase a scazut din cauza crizei economice de la o medie de 8,5 litri pe cap de locuitor in 2008, 6 litri in 2009 si 5 litri anul trecut.

Evaziunea fiscala, o problema majora

Patronatul acuza mai multe institutii ale statului de complicitate la evaziune fiscala in domeniul bauturilor spirtoase, a sesizat DNA in legatura cu aceste activitati si sustine ca urmare a practicilor ilegale comertul fiscalizat a ajuns in pragul falimentului.

"Ne confruntam cu o problema majora. Daca pana acum vorbeam despre «baietii destepti din energie», acum vorbim si despre cei din domeniul alcoolului. Exista firme inregistrate in Panama sau Antilele Olandeze care vand vodka la pretul de 5-6 lei litrul in magazine, cand numai acciza este 6 lei", a declarat Romulus Dascalu.

Citeste si:

El a adaugat ca firmele respective, detinute de un grup de investitori romani, practica preturi "de ruinare", cu stirea unor institutii precum ANAF si DIICOT.

"Eu acuz oficial DIICOT, care ancheteaza de sapte ani aceste firme si nu finalizeaza anchetele. Acest fenomen se dezvolta cu protectie din partea institutiilor statului. Am dat in judecata statul roman pentru ca intretine evaziunea", a spus Dascalu.

El a dat ca exemplu firme care au cumulat datorii de 250 de milioane de euro la bugetul de stat si nu sunt "deranjate" de autoritati.
"Este o protectie atat politica, cat si din partea institutiilor statului. ANV, daca nu sunt complici, macar stiu de fenomen. Garda Financiara nu isi face treaba si inchide ochii. Noi am instiintat DNA despre complicitatea statului la acest fenomen", a afirmat Dascalu.

Citeste si:

Piata neagra a bauturilor alcoolice ia 700 MIL. EURO din buzunarul statului