Producatorii si comerciantii care nu respecta gramajele la paine pot primi amenzi de pana la 10.000 de lei din septembrie, cand intra in vigoare ordinul privind comercializarea painii, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, informeaza Mediafax.
Presedintele ANPC a spus ca gramajul minim al painii comercializate va fi din septembrie de 200 sau 300 de grame si va creste numai din o suta in o suta de grame.

Producatorii si comerciantii care nu respecta acest gramaj pot primi amenzi intre 500 si 2.500 de lei, potrivit OUG 21, dar conform Legii 363 santiunile pot ajunge si la 10.000 de lei.

"Facem eforturi si pentru controlul calitatii painii, nu doar al cantitatii. Am vorbit cu agentii economici si sunt de acord ca inainte de a comercializa painea aceasta sa fie verificata in laboratoare specializate, din bani proprii", a spus Cerbulescu.

In perioada 25-28 iulie, comisarii ANPC au verificat, in toate judetele si in Bucuresti, operatori economici, producatori din reteaua de distributie si comercializare a painii.

Astfel, din cei 446 de operatori economici controlati, la 36% (116) s-au constatat abateri, fiind gasite aproximativ patru tone de paine neconforma.

In urma acestor constatari au fost date 178 de sanctiuni, 48 de avertismente si 130 de amenzi in valoare de 466.700 de lei.
Printre abaterile constatate de comisarii ANPC se numara neincadrarea in catitatea neta declarata, comercializarea painii si produselor de panificatie vandute vrac, care prezentau caracteristici neconforme, informare neconforma a consumatorului.

Potrivit lui Cerbulescu, scopul emiterii din septembrie a acestui act normativ privind cantitatea neta a painii il reprezinta eliminarea practicilor comerciale incorecte si implicit eliminarea posibilitatii de a insela consumatorii.

Din actiunile de control a reiesit faptul ca pe piata romaneasca se comercializeaza painea cu cresteri ale cantitatii nete intre sortimente foarte variate, respectiv de 5, 10, 15 si 20 de grame pe bucata, diferentele fiind greu sesizabile de consumatorul mediu, astfel ca ANPC a fost sesizata de mai multi consumatori.

Potrivit lui Cerbulescu, la comercializare a fost gasita paine cu cantitatea neta de 210, 295, 300, 310, 315 si 540 de grame pe bucata.
Verificarile efectuate au evidentiat faptul ca evolutia cantitatii nete a painii pe parcursul celor 24 de ore acordate ca data limita de consum este in totalitate nesupravegheata, intrucat producatorii de paine nu specifica pe niciun document ora scoaterii din cuptor a painii, moment de la care incepe procesul de racire si de pierdere in greutate, care continua diferentiat pe parcusul celor 24 de ore.

Potrivit ordinului ANPC, comerciantii de paine vor fi obligati sa vanda produse cu greutatea de minim 200 de grame, iar cresterea in cantitate va fi permisa doar din 100 in 100 de grame, pentru a se evita micsorarile de gramaj.

Va face exceptie painea produsa in cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cantareste la locul de vanzare si se poate vinde portionata.

Pentru painea neambalata sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate in timpul comercializarii. Va fi acceptata o scadere in greutate, pentru 24 de ore, de maxim 10 la suta pentru painea de 300 de grame, de 9 la suta pentru produsele care cantaresc 400-500 de grame, de 7,5 la suta pentru painea de 600-1.000 de grame si de 7 la suta pentru o cantitate mai mare de un kilogram.

Presedintele Rompan, Aurel Popescu, afirma ca initiativa apartine patronatului din industria painii.

"Vrem sa venim in sprijinul consumatorilor, pentru a evita cazurile in care unii producatori vand paine umpluta cu aer. Unii zic ca nu scumpesc painea, mentin preturile, dar micsoreaza gramajul", declara, in iulie, Aurel Popescu. Piata fiscalizata a painii este de aproximativ un miliard de euro anual.

Sursa foto: www.boromir.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri