Ministrul Sebastia Lazaroiu a afirmat ca, in ciuda restrictiilor impuse de catre Spania, piata fortei de munca de acolo are in continuare nevoie de lucratorii romani, existand un deficit puternic de forta de munca in anumite sectoare care sunt refuzate de cetatenii spanioli.

Dupa introducerea restrictiilor, incepand din 22 iulie, firmele de recrutare din Romania nu s-au confruntat cu schimbari majore.

"Nu ne-au semnalat schimbari majore. (…) Problemele pe care ni le-au semnalat erau si inainte: mici hartuieli, uneori sunt descurajati sa mai aduca romani in Spania", a mai spus ministrul Muncii.

El a adaugat ca activitatea firmelor de intermediere din Romania nu se schimba foarte mult intrucat este datoria angajatorilor spanioli sa solicite permise de munca pentru romanii pe care doresc sa-i angajeze.

Citeste si:

"Din acest punct de vedere, am facut apel sa se asigure ca lucratorii romani sunt protejati, ca-si platesc asigurarile medicale si sociale. Stim ca in perioada urmatoare multi romani probabil vor apela mai mult la firme de intermediere. Le-am sugerat (firmelor, n.r.) sa opereze in asa fel incat sa nu profite nimeni de aceasta perioada tulbure", a mai spus ministrul Muncii.

Managerul unei firme de recrutare, Niculina Enescu, a declarat, la finalul discutiilor cu ministrul Lazaroiu, ca angajatorii spanioli continua sa solicite forta de munca din Romania.

"In cel mai scurt timp speram sa gasim modalitatile pentru eliberare permisului de munca. (…) cred ca se urmareste eradicarea muncii la negru si eradicarea celor care au permise de sedere dar nu au un loc de munca", a spus Niculina Enescu.

In opinia sa, eliberarea permisului de munca va face mai dificila angajarea, perioada putand fi prelungita cu aproximativ trei luni.