Preturile de consum au continuat sa scada in iulie, pentru a doua luna consecutiv, rata anuala a inflatiei coborand la 4,85%, in contextul ieftinirii marfurilor alimentare, arata datele publicate miercuri de INS.

De asemenea, eliminarea efectului de baza din iulie anul trecut, cand a fost majorata taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24%, a ajutat la temperarea inflatiei, care a coborat astfel sub 5%, conform prognozei BNR.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, si prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%.

Preturile marfurilor alimentare au scazut cu 1,9% in luna iulie 2011 fata de luna anterioara, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, respectiv 0,9%.

“Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (august 2010 - iulie 2011) fata de precedentele 12 luni (august 2009 - iulie 2010) determinata pe baza IPC si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 7,6%”, se mai arata in comunicatul de la Statistica.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat luni ca incepand cu lunile mai si iunie a avut loc o corectie "extrem de puternica" a preturilor volatile, iar persistenta deficitului de cerere ajuta la reducerea inflatiei.

"Datele privind inflatia incep sa arate mai bine si noi sperm ca cel putin in aceasta perioada de vara imbunatatirile sa fie substantiale", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, citat de Mediafax.

1. Ce nota i-ai da guvernatorului Mugur Isarescu pentru activitatea sa, pe o scara de la 1 la 5?

2. Cat de bine a abordat BNR lupta cu inflatia in ultimul an?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri