Reprezentantii Guvernului roman vor pleca in China pentru a negocia mai multe proiecte economice, precum noi capacitati de carbune Termoelectrica la Doicesti, autostrada Sibiu-Pitesti, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, dar si vanzarea la bursa a 15% din actiunile Transelectrica (TEL), informeaza Mediafax.
Alte proiecte in care Guvernul roman incearca sa ii atraga pe investitorii chinezi sunt linia metrou Bragadiru-Voluntari si podul rutier peste Dunare Braila-Tulcea, au declarat surse oficiale.

Guvernul va fi reprezentat la discutii de premierul Emil Boc, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Pentru construirea la centrala de la Doicesti a doua grupuri noi de productie a energiei, evaluate la 700 milioane de euro, Ministerul Economiei a anuntat anterior ca vrea sa atraga investitori privati, iar Termoelectrica a semnat in acest sens un acord cu China Huadian Engineering.

Compania chineza ar putea prelua o serie de mine de carbune din Bazinul Munteniei, prin care va asigura materia prima pentru productia energiei la Doicesti.

"China Huadian doreste ca mina de carbune aferenta Doicesti sa intre ca si contributie romaneasca in compania de proiect Doicesti 250MW, pentru siguranta materiei prime. O delegatie Huadian va veni in Romania pentru a discuta problemele legate de asigurarea carbunelui din zonele limitrofe Doicesti - carbonifera Ploiesti", au aratat sursele.

Graficul de executie discutat cu partea chineza prevede finalizarea studiului de fezabilitate pana la sfarsitul lunii octombrie, stabilirea contributiilor la capitalul social al societatii mixte pana la finele lunii noiembrie, obtinerea ultimelor avize pana la sfarsitul acestui an, obtinerea acordului bancilor creditoare pana la finele lunii februarie 2012 si inceperea lucrarilor de executie in luna martie a anului viitor.

Potrivit altor surse din domeniul energetic, China Huadian si-a exprimat interesul si pentru intrarea in actionariatul EnergoNuclear, societate care deruleza proiectul de patru miliarde de euro al constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda.

Pentru aceasta investitie, ministrul Economiei, Ion Ariton, va discuta, in China, si cu directorul Nuclear Power Station Guandong.

In acelasi timp, Guvernul roman va discuta cu State Grid Corporation of China, inclusa in topul Forbes 2010 printre cele mai mari zece companii la nivel mondial, despre vanzarea pe bursa, in toamna acestui an, a unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica.

"La inceputul lunii mai a fost semnat, la Beijing, un memorandum de intelegere privind cooperarea in domeniul energetic intre Transelectrica si State Grid Corporation of China, document aprobat in CA al Transelectrica in iunie. In acelasi timp, compania chineza de retea si-a exprimat disponibilitatea de a achizitiona un pachet de 15% din actiunile Transelectrica ce urmeaza sa fie scoase la vanzare prin oferta publica", au aratat sursele citate.

La inceputul lunii aprilie, surse apropiate discutiilor dintre cele doupa parti au declarat ca State Grid Corporation of China este interesata sa intre in actionariatul transportatorului de energie Transelectrica si ca a prezenta Ministerului Economiei o oferta, inclusiv financiara, pentru cumpararea intregului pachet de 15% din actiuni.

Reprezentantii Ministerului Economiei s-au limitat sa precizeze ca vanzarea actiunilor Transelectrica "va avea loc prin metode specifice pietei de capital, respectiv oferta publica".

In China, Guvernul roman va propune companiilor chineze si realizarea in parteneriat public-privat a autostrazii Sibiu-Pitesti, investitie in valoare estimata de 3,2 miliarde euro, au declarat sursele citate.

In primavara acestui an, ministrul Transporturilor declara ca, pana in anul 2016, va fi finalizat coridorul IV pe partea rutiera, mai putin tronsonul Sibiu-Pitesti, care are nevoie de o finantare de trei miliarde de euro si a carei sursa nu a fost inca identificata.

Potrivit surselor citate, alte proiecte care vor fi propuse companiilor chineze spre executie in parteneriat public-privat sunt linia de metrou Bragadiru-Voluntari, cu un termen de realizare estimat la 7-8 ani, si podul rutier peste Dunare, Braila-Tulcea.

Din delegatia premierului vor face parte si reprezentanti ai firmelor Murfatlar, Vin Export Focsani si Crama Vanju Mare, care isi vor prezenta oferta.

Grupul oamenilor de afaceri care vor pleca in China mai include reprezentanti ai firmelor Avi Compact, Getico Telecom, Vila Euro SRL, Rich Sport Romania, Lamar Organization, Uniqua Asigurari, Lacerta Winery, MacroLight, Devco Green, Oilfest Company, Ghildus Design System, Mobilis, Faur, Meximpex, Marsat, Mibatron, Royal Consulting, Rig Service, Tetas Rom, Comoti, Incas, Rominex Industrial, Das, Taparo, Teaha Management Consulting, precum si ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice si Academiei de Studii Economice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri