Guvernul a adoptat strategia fiscal-bugetara pana in anul 2014, document care nu prevede insa si reducerea CAS.

"Reducerea CAS se amana pana la momentul optim, pentru a nu aparea derapaje. Nu ne permitem in acest moment sa luam o asemenea decizie, in strategie sunt incluse doar masuri discutate cu FMI", a spus Ialomitianu.

Proiectul de strategie fiscal-bugetara, in forma elaborata in luna aprilie, stabilea ca nivelul CAS va fi redus in partea a doua a acestui an cu doua puncte.

Reducerea cotelor de contributii sociale cu doua puncte procentuale era prevazuta distinct in document, cu argumentul ca aceasta relaxare fiscala va contribui la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii voluntare.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, afirma de altfel ca institutia pe care o conduce analizeaza foarte serios reducerea contributiilor sociale pentru angajator, dar ca masura va fi decisa impreuna cu FMI si Comisia Europeana.

Citeste si:

Si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, arata ca o decizie privind reducerea contributiilor de asigurari sociale va fi adoptata in vara acestui an, la vizita misiunii FMI, cand vor putea fi observate efectele noului Cod al Muncii.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina declara ca ar putea fi reduse contributiile de asigurari sociale cu unul pana la trei puncte procentuale, dar momentul scaderii ar putea fi amanat pentru anul viitor, in functie de gradul de colectare a veniturilor bugetare.

Reprezentantii FMI afirmau insa ca reducerea contributiilor sociale pentru angajatori poate fi operata doar daca exista garantii ca vor fi respectate tintele fiscale din 2011 si 2012, an in care deficitul bugetar trebuie sa scada sub 3% din PIB.

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in urma misiunii de evaluare de la sfarsitul anului trecut releva ca cele doua parti au stabilit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca in acest an, daca economia isi va reveni si va crea suficient "spatiu fiscal".

Vezi aici de ce nu exista spatiu fiscal pentru reducerea CAS
PLUS ce ar insemna pentru un IMM reducerea CAS cu 2%.


Citeste si:
Specialist in fiscalitate: Reducerea CAS, posibila abia la sfarsitul lui 2012