Intelegerea initiala, care a deraiat anul trecut, poate fi reluata daca reprezentantii Fondului sint de acord cu actuala politica economica a Guvernului.
Romania ar putea relua negocierile cu Fondul Monetar International cu privire la acordul stand-by daca reprezentantii institutiei vor considera ca o noua evaluare a acordului va fi pozitiva, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Expertii Fondului Monetar International (FMI) au revenit la Bucuresti, la finele lunii ianuarie, pentru consultarile macroeconomice anuale. Discutiile nu au in vedere si acordul stand-by, pentru care negocierile au esuat in toamna anului trecut.

Ne-am exprimat dorinta ca FMI sa reevalueze acordul cu Romania in primavara. Am putea relua negocierile, daca Fondul considera, dupa consultarile macroeconomice, ca acest lucru este posibil, a spus Vladescu.

Acord deraiat anul trecut

La sfirsitul lunii octombrie a anului trecut, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare, care considera aranjamentul deraiat.

Principalele aspecte subliniate de FMI ca fiind problematice au fost elaborarea nerealista a proiectului de buget pentru 2006 si a tintei de deficit bugetar, dezechilibrele macroeconomice (inflatie, deficit de cont curent), precum si derapajele in politica salariala si lipsa unor reforme structurale.Ulterior, reprezentanti ai autoritatilor de la Bucuresti au afirmat ca acordul ar putea continua, in cazul in care FMI va aprecia ca pozitive evolutiile macroeconomice. Discutiile cu FMI privind evaluarea macroeconomica anuala au inceput miercuri, 25 ianuarie, iar misiunea institutiei financiare internationale isi incheie astazi vizita in Romania.

Impozit de 16% la dobinda depozitelor vechi

Impozitul pe dobinda aferenta depozitelor bancare reinnoite incepind cu 1 ianuarie 2006 va fi de 16%, pentru ca acestea sint considerate depozite noi, informeaza Ministerul Finantelor. Impozitarea dobinzilor a fost unul dintre aspectele discutate cu reprezentantii FMI, Finantele asigurind institutia internationala ca dobinda la depozitele care se reinnoiesc automat va fi taxata cu 16%, si nu cu 10%, asa cum se intimpla pina la finalul anului trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri