Comisia Europeana (CE) va relua, in toamna, platile pentru Axa 2 a Programului Operational Regional (POR), de reabilitare a drumurilor, dupa ce MDRT a verificat contractele incheiate, gasind nereguli la o treime dintre acestea, scrie Mediafax.
"Am prezentat concluziile acestui raport (privind verificarile efectuate, n.r.) Premierului, Presedintelui si urmeaza sa-l trimitem Comisiei Europene. Sunt convinsa ca efortul facut de MDRT in verificarea acestor contracte se va traduce in scurt timp prin deblocarea platilor pe Axa 2 a POR", scrie Udrea (foto) pe blogul sau.

Ministrul a prezentat joi, intr-o conferinta de presa, rezultatele controalelor, notand vineri pe blog ca spera ca platile sa fie reluate in toamna.
Udrea aminteste ca verificarile au fost extinse la toate contractele cu fonduri europene, nu doar la cele aferente Axei 2, printr-o directiva a premierului Emil Boc, discutata si cu presedintele Traian Basescu.

Ea aminteste ca desi UE a sistat finantarea proiectele nu s-au oprit, beneficiind de plati din bugetul national.

"Cred insa ca lucrurile ar putea merge mult mai bine daca ar exista un singur minister al fondurilor europene", mai spune Udrea.

Si seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Catalin Vatafu, crede ca rambursarile catre Romania de la CE urmeaza sa fie reluate lunile viitoare, probabil in octombrie, declarand saptamana trecuta ca autoritatile romane vor corecta pana la jumatatea lunii septembrie deficientele semnalate de Bruxelles.

MDRT a aplicat corectii de aproape 180 de milioane de lei pentru nereguli constatate la circa o treime din cele 124 de contracte verificate. Valoarea corectiilor reprezinta 5,58% din valoarea contractelor de lucrari incheiate in cadrul Axei 2 (3,2 miliarde lei).

Comisia Europeana a suspendat in iunie finantarile pentru Axa 2, in urma constatarii unor nereguli la patru contracte, si a cerut Romaniei sa verifice toate contractele aferenta acestei axe.

Un purtator de cuvant al Executivului UE a declarat in iunie ca banii pentru platile din Axa 2 "nu sunt pierduti", fiind vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia Europeana primeste de la autoritatile romane "raspunsurile solicitate", in termen de doua luni.

Autoritatile romane au decis in iulie, dupa suspendarea platilor de catre CE pentru Axa 2 a POR, sa nu mai transmita cereri de rambursare catre Comisia Europeana, pana ce aceste solicitari nu sunt verificate intern, iar autoritatile de management nu aplica eventuale corectii financiare.

POR este unul dintre programele operationale romanesti agreate cu Uniunea Europeana, aplicabil tuturor celor opt regiuni de dezvoltare.

Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro in perioada 2007-2013. Finantarea UE reprezinta 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri