Sistemele de evaluare a riscului pe care se bazeaza bancile sunt concepute pentru a limita incertitudinea cand se imprumuta intre ele, dar tocmai aceste mecanisme pot crea o spirala a autodistrugerii care ar putea ingheta iar pietele monetare.
Joi, o banca din Asia a oprit liniile de finantare cu marile institutii de credit din Franta, in contextul zvonurilor despre un eventual faliment al Societe Generale si a temerilor cu privire la reducerea ratingului Frantei. Stirea, publicata de Reuters, cita ofiteri de risc, traderi si bancheri care au dorit sa isi pastreze anonimatul.

La prima vedere, oprirea finantarilor de la 6 banci asiatice catre cateva institutii similare din Franta nu pare o tragedie. In fond, mai sunt alte banci pe glob care pot suplini necesarul de finantare.

Dar, din cauza naturii nevricoase a investitorilor, orice zvon asociat si cu deciziile luate de risk managerii bancilor pot sa aduca sistemul financiar din nou in pragul distrugerii.

Odata ce liniile de credit ingheata, sistemul financiar poate fi declarat oficial mort, asa cum s-a intamplat in 2008, cand bancile erau atat de reticente incat banii ramaneau blocati in seifurile lor de frica sa nu fie dati cu imprumut unui debitor de o calitate indoielnica.

“In conditii normale de piata ponderea zvonurilor (in analiza de risc – n.r.) este minora dar in conditii de stres al pietelor si mai ales dupa incidentele cu Lehman Brothers si Bear Sterns este de inteles suspendarea temporara a unor linii pentru banci care nu au impact sistemic”, a declarat pentru wall-street.ro Lucian Isar, analist economic.

De asemenea, Mihai Muresian, trader la Intercapital Invest, considera ca o astfel de reactie a unei banci nu este iesita din comun.

“In 2008, cand era o situatie neagra pe piata interbancara, erau oprite liniile de credit intre toate bancile din lume, inclusiv cele din Romania. Asta este raspunsul bancilor la ceea ce se intampla in piata”, a declarat Muresian pentru wall-street.ro

El a explicat ca panica se transpune in sistemul bancar fie prin inchiderea tuturor realatiilor cu bancile care au probleme, fie prin escaladarea costurilor la care se imprumuta bancile intre ele.

Potrivit Reuters, un important trader din Singapore a afirmat ca atunci cand actiunile unei banci scad atat de rapid, ca in cazul bancii franceze Societe Generale, ofiterul de risc va analiza automat expunerea fata de acea institutie de credit.

“De obicei dimensionarea liniilor de tranzactionare intre banci are loc in urma unei analize destul de elaborate care include si partea de "zvonistica", povesti despre practici de business, situatii interne non publice”, a spus Lucian Isar.

Fostul vicepresedinte al Bancpost a mai explicat ca un risk manager incearca “sa schiteze o imagine cat mai aproape de realitate si sa deceleze ce se ascunde dincolo de propaganda inerenta”.

Conform articolului Reuters, un ofiter de risc la o banca din Singapore a recunoscut, dupa suspendarea liniilor de finantare catre bancile franceze, ca este reevaluata expunerea fata de bancile europene, lucru care ar putea declansa un nou val de scaderi masive pe burse, daca analizele de risc vor sugera reducerea expunerii.

"Daca recurg cu totii la aceasta masura in acelasi timp vor vinde toti concomitent, odata cu amplificarea riscului, iar preturile vor scadea, dupa care totul se transforma intr-o avalansa, deoarece preturile coboara iar raportul valoare-risc (value at risk – n.r.) iti indica sa reduci si mai mult riscul", a declarat Mark Matthews, sef al departamentului de cercetare la Julius Baer.

In acest fel, mecanismele de evaluare a riscului folosite de banci pot forma o spirala a distrugerii, in care preturile mai mici determina reducerea expuneri, lucru care accelereaza scaderea preturilor. In felul acesta, panica sau unele zvonuri nefondate pot arunca in aer sistemul financiar.

Tensiunea din piete este scanteia care poate aduce pierzania pentru banci

Cazul de saptamana trecuta, care a vizat un zvon infirmat ulterior chiar de autor despre posibilul faliment al Societe Generale, este un exemplu perfect pentru modul in care investitorii pot intra in panica, iar bancile pot tinde sa ii imite si sa inghete finantarile.

Publicatia britanica de scandal, Daily Mail, a publicat la inceputul saptamanii trecute un articol in care avertiza ca temerile cu privire la falimentul a doua dintre cele mai mari banci din Europa, Societe Generale si Unicredit, sunt in crestere.

Articolul nu preciza ale cui temeri erau in crestere si nu cita nicio sursa.

Cu toate acestea, articolul dadea clar impresia ca cele doua banci sunt in pragul falimentului. La presiunea bancilor, Daily Mail a emis joi un articol prin care isi cerea scuze pentru eroare, spunand ca SocGen nu este de fapt pe punctul de a ceda.

Totusi, cu toate ca zvonurile au fost dezmintite si cele trei mari agentii de rating au anuntat ca nu iau in calcul o revizuire a ratingului Frantei, raul fusese deja facut.
Lucian Isar apreciaza ca in cazul bancii franceze Societe Generale este mai credibila o eventuala nationalizare, mai ales ca Franta se bucura in continuare de ratingul AAA, decat un faliment.

Actiunile bancilor franceze au inregistrat in ultima saptamana scaderi puternice, chiar daca miercuri oficialii SocGen au incercat sa calmeze pietele dezmintind zvonurile.

Pe de alta parte, Mihai Muresian a explicat ca “pietele sunt foarte nervoase in acest moment si de aceea vedem volatilitati ridicate”, iar cand se instaureaza panica, investitorii vand fara sa se mai uite la pret, asa cum s-a intamplat in cazul Societe Generale.

Traderul de la Intercapital Invest nu exclude ca alte stiri de acest gen, care sa indice o inrautatire a contextului pentru o companie sau pentru o tara, sa provoace noi valuri de panica.

“Este o situatie foarte tensionata care s-a inrautatit dramatic intr-un timp foarte scurt. Astfel, investitorii sunt foarte precauti si raspund in cel mai scurt timp la orice zvonuri pentru ca nu mai vor sa riste”, a concluzionat Muresian.

De asemenea, un bancher din Singapore a spus ca bancile reactioneaza la schimbari in perspectiva de risc mult mai rapid decat in timpul crizei financiare din 2008.

"Avem o unitate care analizeaza expunerea pe cazuri individuale, dar si portofoliul larg de active la care este vulnerabila intreaga banca. Oamenii se misca mult mai repede daca se gandesc ca exista riscuri care trebuie rezolvate", a adaugat bancherul, citat de Reuters.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri