Datele publicate de INS privind Produsul Intern Brut reprezinta o surpriza pozitiva, avand in vedere evolutiile sectoriale, unde numai constructiile au inregistrat crestere, dar si aceasta nesemnificativa, a declarat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc.
Evolutia poate fi explicata printr-o performanta foarte buna in agricultura, care ar putea continua si ar fi singura sansa de atinge o crestere economica de 1,5% in 2011, a adaugat el, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, o supraperformanta agricola umbreste perspectivele pentru 2012, mai ales in contextul incetinirii economiei globale.

"Daca in 2012 va fi un an agricol normal, atunci contributia sectorului la formarea PIB va fi negativa avand in vedere supraperformanta din acest an, ceea ce va afecta cresterea economica", a afirmat Chidesciuc.

Produsul intern brut a fost in trimestrul al doile, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu primul trimestru si cu 0,3% peste nivelul inregistrat in perioada similara din 2010 (date ajustate sezonier). In primul semestru, PIB a avansat cu 0,3%, date ajustate sezonier, fata de jumatatea lui 2010, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Pe serie bruta, PIB a fost in al doilea trimestru cu 1,4% mai mare fata de rezultatul din aprilie - iunie 2010 si usor sub cresterea din primul trimestru, de 1,7%.

In prima jumatate a anului, PIB a urcat cu 1,6% pe serie ajustata sezonier comparativ cu primul semestru din 2010.

PIB a urcat in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut si cu 1,7% in serie bruta fata de primul trimestru din 2010, sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor.

Surse oficiale au declarat ca Guvernul a revizuit in usoara scadere estimarea privind cresterea PIB in trimestrul al doilea fata de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cat anticipa initial la 0,2-0,3%, mizand insa pe o performanta mai buna in trimestrul III datorita productiei agricole, pentru a atinge tinta pe intregul an.

Pentru acest an a fost mentinuta evaluarea privind 1,5% crestere economica, in timp ce pentru anul viitor cresterea economica prognozata este de 3,7%, cu o reducere cu 0,2% fata de prognoza initiala, pe fondul evolutiilor internationale.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara in 8 august ca avansul PIB in acest an va depasi estimarile autoritatilor, de 1,5%, daca va fi un an agricol bun, care ar aduce un miliard de euro in plus, respectiv un punct procentual din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri