"Este limpede ca Romania este inca in criza economica, dar cifrele arata mai bine si cred ca incepem sa pregatim iesirea din criza. Exista chiar si un paradox. Romania este in criza economica, fara sa fie in criza financiara", a declarat, pentru wall-street.ro, Adrian Vasilescu (foto), consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

In opinia sa, Romania are toate sansele sa isi consolideze iesirea din criza daca indicatori precum somajul sau inflatia nu mai cresc, iar cresterea economica se va consolida si apropia de potential.

"Avand in vedere cifrele anuntate de INS, tind sa spun ca ne apropiem de o consolidare a iesirii din recesiune. Este un semnal pozitiv. Cred ca intre recesiune si criza este un raport ca intre parte si intreg, recesiunea fiind partea si criza intregul", sustine Adrian Vasilescu.

Citeste si:

Economia Romaniei a inregistrat un avans de doar 0,2% in trimestrul al doilea din 2011, in serie ajustata sezonier, comparativ cu primele trei luni din acest an. Comparativ cu trimestrul al doilea din 2010, cresterea a fost de 0,3%, la fel ca si avansul inregistrat de economie in prima jumatate din 2011 fata de perioada din anul precedent.

Analistii mizau pe o crestere economica trimestriala de circa 0,3 - 0,4%, mentionand ca activitatea economica a inregistrat o usoara deteriorare in trimestrul al doilea din 2011.

Consilierul guvernatorului BNR explica recent ca Romania "a strans cureaua cu multe miliarde de euro", iar masurile de austeritate adoptatein 2010 au fost "teribil de dure" si cu efecte asupra intregii societati, de la oamenii din clasa de jos pana la magnati, de la microintreprinderi pana la corporatii, dar au fost necesare.