Cresterea anualizata pe serie bruta a PIB, de 1,4%, a fost sub cea de 1,7% din primul trimestru, dar a depasit cu mult estimarile analistilor, de 0,8%, noteaza FT, potrivit Mediafax.

Rezultatul ar putea fi datorat datelor solide din sectorul constructiilor, precum si imbunatatirii consumului, a declarat pentru Reuters Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank in Bucuresti.

Incetinirea cresterii economice in Romania, dar si in Cehia, Ungaria si Slovacia a fost determinata in mare parte de performantele sub asteptari ale Germaniei, cel mai mare partener comercial al regiunii ECE, a carei economie a avansat cu numai 0,1% in trimestrul al doilea, se arata in articolul FT.

Datele privind cresterea economica a Ungariei, de 1,5%, au fost cu mult sub estimarile analistilor, de 2,35%, fiind o surpriza neplacuta, potrivit unei note a Goldman Sachs. Evolutia a reflectat scaderea cererii pentru exporturi si performantele slabe ale industriei.

Citeste si:

In Cehia, avansul PIB a incetinit de la cel mai rapid ritm din ultimii trei ani consemnat in primul trimestru. PIB-ul a urcat cu doar 0,2% fata de primul trimestru, cea mai lenta crestere din ultimii doi ani. In termeni anuali, economia ceha a avansat cu 2,4%, comparativ cu 2,8% in primele trei luni.

Economia Cehiei este dependenta de cererea externa pentru produsele sale, exporturile reprezentand 70% din PIB. Incetinirea cresterii PIB a fost determinata partial de masurile de austeritate aplicate de guvern, care au redus consumul.

In Slovacia, PIB-ul a crescut cu 3,3% fata de intervalul similar din 2010, dupa un avans de 3,5% in primele trei luni. Analistii anticipau o crestere de 3,6%.