Romania a raportat pentru al doilea trimestru a doua cea mai slaba crestere economica din Uniunea Europeana, dupa Portugalia, produsul intern brut avansand cu doar 0,3% in serie ajustata sezonier, comparativ cu trimestrul II din 2010, arata datele Eurostat.

Cresterea anualizata pe serie bruta a fost de 1,4%, in scadere fata de 1,7% cat era dupa primul trimestru, dar cu mult peste estimarile analistilor, ceea ce a determinat Financial Times sa scrie ca Romania este surpriza placuta din Europa Centrala si de Est.

Incetinirea cresterii economice in Romania, dar si in Cehia, Ungaria si Slovacia a fost determinata in mare parte de performantele sub asteptari ale Germaniei, cel mai mare partener comercial al regiunii ECE, a carei economie a avansat cu numai 0,1% in trimestrul al doilea, se arata in articolul FT.

In zona euro, cresterea economica a franat puternic, la 0,2% in trimestrul al doilea, fata de cel anterior, sub estimarile analistilor.

Totodata, Romanaia a raportat acelasi ritm de crestere, 0,2%, trimestru la trimestru, usor sub prognozele analistilor romani, care vedeau un avans maxim de 0,5%, dar in linie cu estimara Guvernului, care mizase pe o crestere de 0,2-0,3%.

Potrivit economistilor consultati de Wall-Street.ro, incetinirea ritmului de crestere in Romania era previzibila, intrucat suntem o tara dependenta de cererea externa, iar cand economiile partenerilor comerciali incep sa slabeasca exporturile noastre sunt afectate.

Mai mult, cererea interna si creditarea nu dau semne de revenire, pentru a putea ajuta exporturile si industria. Totusi, in acest an agricultura ar putea sa salveze cresterea economica de 1,5% pe care mizeaza autoritatile, in conditiile in care un an agricol bun ar putea aduce un miliard de euro, dupa cum afirma guvernatorul BNR saptamana trecuta.

Datele din sapte tari, printre care Grecia si Irlanda, nu au fost disponibile pentru a fi incluse in raportul Eurostat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si