Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si cei ai delegatiei Fondului Monetar International au analizat situatia economica actuala si de perspectiva a Romaniei, informeaza un comunicat emis de AOAR.

Reprezentantii FMI au prezentat evaluarile lor preliminare fata de evolutiile principalilor indicatori macroeconomici - inflatie, cresterea deficitului balantei comerciale, cresterea rapida a consumului. Totodata, au fost exprimate rezerve fata de politica salariala si monetara a Romaniei. Reprezentantii AOAR si-au exprimat pozitia asupra cauzelor care au determinat evolutiile economice mai putin favorabile in anul 2005 comparativ cu 2004.

Discutiile s-au concentrat pe evolutiile discutabile ale preturilor utilitatilor (gaze naturale, produse petroliere, energie electrica si termica), in conditiile in care procesul de privatizare nu a adus investitiile necesare modernizarii acestor sisteme, noii proprietari urmarind, in primul rand, obtinerea unor profituri rapide prin impunerea unor semnificative cresteri de preturi. S-a apreciat ca evolutia preturilor la utilitati sta la baza mentinerii unei rate a inflatiei de circa opt la suta.

De asemenea, AOAR a afirmat sustinerea sa fata de cerintele FMI privind limitarea cheltuielilor bugetare pentru salarii si efectuarea de angajari in sectorul public numai pe baza unor criterii de selectie standardizate pe plan european, sustinand necesitatea descentralizarii reale a deciziei in administratie, mai ales in perspectiva stimularii dezvoltarii economice la nivel regional, conform practicilor UE.

AOAR sustine si mentinerea unor echilibre macroeconomice, masurile vizand indeosebi reducerea inflatiei. In acest context va fi subliniata influenta negativa indusa de cresterea nejustificat de rapida si de consistenta a preturilor energiei electrice si a gazelor naturale din productia interna, chiar si dupa ce preturile acestora acopera costurile (uneori discutabile).

Pe de alta parte, AOAR a solicitat FMI sa retina pozitia reprezentantilor comunitatii de afaceri privind necesitatea finantarii cat mai urgente a unor mari lucrari de infrastructura, cu utilizarea majora a fortei de munca restructurate din sectorul industrial.

De asemenea, in opinia acestora, politica ajutoarelor sociale pentru "nemunca", pe o durata de pana la trei ani, este neproductiva, constituind si o sursa de crestere nejustificata a consumului. Totodata, AOAR solicita acceptarea unui deficit bugetar de trei la suta care ar urma sa finanteze si sa cofinanteze proiectele mari de infrastructura rutiera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri