O parte din analistii romani confirma efectele negative ale introducerii cotei unice
Avertismentele analistilor straini in privinta efectelor negative pe care le-ar putea avea asupra economiei romanesti introducerea cotei unice de impozitare sint partial impartasite de o parte din specialistii in economie de la noi. Intr-un comentariu Reuters, o serie de analisti straini sustin ca deciziile de relaxare fiscala adoptate ar putea mari ritmul de crestere economica pina la un nivel greu de tinut sub control.
Ministrul finantelor, Ionut Popescu, spune ca se astepta la critici, dar se declara optimist in ce priveste efectele deciziilor de reducere a fiscalitatii deoarece primul efect vizibil - activitatea Bursei - a dat deja un semnal pozitiv.

La inceputul saptaminii, intr-un comentariu Reuters, o serie de analisti straini au criticat decizia guvernului de la Bucuresti de reducere a impozitelor.
Ei au sustinut ca momentul ales pentru introducerea cotei unice este nepotrivit intrucit coincide cu schimbari importante ale politicilor economice. Analistul Ilie Serbanescu apreciaza drept foarte corecta aceasta opinie, cu conditia ca procentul de crestere economica anuntat - 8% in 2004 - sa fi fost bazat pe o dezvoltare reala a economiei. In general, nu iei decizii de relaxare fiscala atunci cind economia inregistreaza cresteri inalte, declara Serbanescu.
Relaxarea stimuleaza si mai mult cresterea economica si se ajunge la tensiuni, adauga acesta. Adica, inainte ca relaxarea sa faca bine economiei, face rau. Serbanescu spune insa ca analiza in privinta Romaniei trebuie facuta in functie de cresterea economica reala, din 2004. Ei au dreptate, dar pornesc de la o premisa pe jumatate adevarata. Eu nu cred in acel procent de 8% deoarece cresterea economica de anul trecut a fost finantata prin arierate. Companiile au raportat cresteri de activitate, desi nu si-au platit datoriile. A fost o crestere economica nesanatoasa, pe hirtie, a explicat Serbanescu.

Ministrul finantelor se declara optimist

Ministrul finantelor nu este insa de aceeasi parere. Ionut Popescu ne-a spus ieri ca era de asteptat sa apara astfel de critici, asa cum apar si reactii favorabile. Nu cred ca exista riscul unei cresteri economice scapate de sub control, asa cum nu cred ca momentul introducerii cotei unice a fost nepotrivit. In economie nu este ca in fizica, sa existe un moment T zero, un moment ideal. Este adevarat ca decizia de relaxare fiscala a fost o decizie politica, insa ea are in spate un studiu economic bine documentat, ne-a declarat Popescu. Ministrul admite ca din cauza introducerii cotei unice exista riscul unei inflatii mai mari, dar sustine ca au fost luate deja masuri care ar trebui sa contracareze un astfel de risc.

Relaxarea fiscala, contrabalansata prin cresterea accizelor?

Analistul Aurelian Dochia este de acord ca o crestere economica inalta este periculoasa, desi relaxarea fiscala este de dorit pentru ca inseamna venituri mai mari, mai multe produse pe piata, un nivel de trai mai bun. O crestere economica da nastere unor riscuri foarte mari, unul dintre cele mai importante fiind, de exemplu, cresterea preturilor, ne-a spus Dochia. O societate la care ritmul de crestere este mai mare de 10%, de exemplu, are nevoie de mai multe materii prime, de mai multa forta de munca si consuma mai multa energie. Aceste nevoi sint satisfacute de piata, cu costuri mai mari: forta de munca cere sa fie mai bine platita, furnizorii ridica pretul, a explicat analistul. Toate acestea conduc, in final, la o crestere de preturi. O crestere economica inalta favorizeaza importurile deoarece este putin probabil ca economia autohtona face fata, afectind direct deficitul de balanta comerciala al tarii. Este adevarat ca o crestere economica puternica favorizeaza aprecierea leului, dar importurile duc la un spor de inflatie. Aurelian Dochia nu exclude posibilitatea ca, pentru a tempera cresterea preturilor sau depasirea tintei de inflatie, guvernul sa ia in calcul citeva masuri de sterilizare, cum ar fi cresterea accizelor sau a TVA: FMI insista pe niste masuri imediate de reechilibrare a bugetului, inclusiv pe cresterea acestor taxe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri