"Aceste venituri urmeaza a fi supuse impunerii incepand cu anul calendaristic urmator celui in care persoana fizica a obtinut rezidenta in Romania, concomitent cu acordarea acelorasi drepturi de deducere de care beneficiaza o persoana fizica romana", se arata in nota de fundamentare a proiectului, citata de Mediafax.

In prezent, persoana fizica nerezidenta care indeplineste conditiile de rezidenta in Romania timp de trei ani consecutiv plateste impozit pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu al patrulea an fiscal.

Pentru a fi considerata rezidenta, o persoana fizica trebuie sa aiba domiciliul in Romania, sa locuiasca in tara pentru perioade ce depasesc in total 183 de zile pe an, sau sa fie cetatean roman care lucreaza in strainatate ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.

Concomitent, Finantele au mentinut obligatia de plata a impozitului de catre o persoana fizica rezidenta romana cu domiciliul in Romania pentru inca trei ani urmatori celui in care are loc schimbarea rezidentei acesteia intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.