Bancile europene raman dependente, la patru ani de la declansarea crizei mondiale a creditelor, de sprijinul bancilor centrale, situatie care afecteaza pietele si economiile din intreaga lume, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Masurile de urgenta, precum accesul nelimitat la inmprumuturile Bancii Centrale Europene (BCE), mentin solvabilitatea multor banci din Grecia, Portugalia, Italia si Spania si faciliteaza finantarea altora, in timp ce dobanzile scazute si achizitiile de obligatiuni guvernamentale tin sub control costurile creditelor.

Acest sprijin este necesar in conditiile in care temerile legate de incetinirea cresterii economice si datoriile suverane determina bancile sa restranga operatiunile de creditare si sa faca rezerve de dolari si lichiditati.

"Nu pot dormi noaptea. Am intrat intr-o noua faza a crizei", a declarat Charles Wyplosz, director la Centrul International pentru Studii Monetare si Bancare din Geneva.

Bancile centrale au salvat companiile financiare dupa falimentul Lehman Brothers in 2008, prin acordarea, timp de un an, a accesului nelimitat la finantare.

In timp ce au tratat simptomul, respectiv lipsa de lichiditati, politicienii, autoritatile de reglementare si bancherii din Europa s-au dovedit incapabili sa vindece cauza, iar unele banci europene se confrunta cu riscurile in crestere de insolventa.

Aceste riscuri, cele mai mari de la prabusirea Lehman, au fost declansate de incapacitatea guvernelor europene de a opri extinderea crizei datoriilor, din Grecia, Portugalia si irlanda catre Italia si Spania.

Noiile semne de slabiciune ale economiei mondiale si retrogradarea ratingului Statelor Unite de catre Standard&Poor’s au reaprins ingrijorarea referitoare la calitatea tuturor obligatiunilor guvernamentale.

Indiciile privind accentuarea problemelor sunt in crestere. Bancile au constituit luni depozite overnight la BCE de 128,7 miliarde de euro, de peste trei ori media din acest an, in loc sa imprumute banii altor companii.

Bancile au imprumutat totodata 555 milioane de euro prin intermediul facilitatii overnight a BCE, cu 90 de milioane de euro mai mult fata de ziua precedenta.

Actiunile bancilor europene au scazut cu 20% in aceasta luna, in frunte cu RBS, care a inregistrat un declin de 43%, si Societe Generale, care a pierdut 39% din valoarea titlurilor.

Randamentul suplimentar cerut de investitori la achizitia de obligatiuni bancare, in loc de obligatiuni guvernamentale, a crescut luni la 3,02 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel din iulie 2009, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch.

Costul asigurarii pentru default al datoriilor a atins marti un maxim record. Indicele financiar Markit iTraxx, care include 25 de banci si asigurator0 europeni, a crescut la 2,52 puncte procentuale, comparativ cu nivelul de 1,49 puncte procentuale la momentul falimentului Lehman.

"Bancile europene devin mai nervoase in privinta expunerii la alte banci, asa ca acumuleaza lichiditati si sunt tot mai suspicioase in privinta situatiei financiare a altor companii de profil", a declarat Guillaume Tiberghien, analist la compania Exane BNP Paribas.

In schimb, bancile din Statele Unite sunt inundate cu lichiditati, provizioane pentru credite neperformante si capital, a aratat Richard Ramsden, analist la Goldman Sachs Group.

Detinerile de lichiditati si instrumente financiare ale marilor banci comerciale din SUA au ajuns la 30% din activele administrate, in crestere de la 22% la inceputul crizei financiare, in octombrie 2007, conform datelor Rezervei Federale americane.

Institutia, care in decembrie 2008 a acordat bancilor imprumuturi de 1.200 de miliarde de dolari, a incheiat majoritatea programelor de sprijin de urgenta in 2010.

O exceptie fac liniile de swap-uri de lichiditati, care furnizeaza dolari BCE si altor banci centrale, necesari bancilor din afara SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri