Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara - Romalimenta considera unitatea patronatului alimentar mai necesara ca oricand. Astfel, Adunarea Generala a Federatiei Romalimenta a validat conducerea acesteia formata din presedinte Sorin Minea (ARC) si vicepresedintii Alexandra Gatej (Unilever Romania) si Valeriu Steriu (APRIL). In Consiliul Director sunt reprezentate patronatele berii, carnii, conservelor, laptelui, painii, pestelui, spirtoaselor, vinului, alaturi de mari firme romanesti si internationale.

"Anul 2006 este hotarator pentru pregatirea industriei alimentare romanesti pentru aderare. Avem nevoie de eforturi uriase investitionale (programul SAPARD este principalul sprijin), dar si de un mediu concurential de tip european cu conditii egale, fara reesalonari si scutiri de datorii, cu nivel redus al TVA la alimente", se arata int-un comunicat de presa al Federatiei. Intrebat de ce este atat de necesara aceasta uniune a organismelor din industria alimentara, Valeriu Steriu, presedintele APRIL ne-a spus ca "sunt foarte multe interese comune intre cei din industria alimentara. Unul dintre principalele motive ar fi lupta pentru reducerea nivelului TVA la alimente, cota de 19% fiind inadmisibila".

Steriu considera ca un organism mai puternic in domeniul industriei alimentare ar putea influenta deciziile legislative. "Sunt foarte multe legi stupide care apar si dispar; au fost mereu acte normative care s-au dat fara sa fim consultati. De exemplu, cei de la Mediu au cerut taxe pe ambalaj", a declarat Valeriu Steriu. Acesta a mai explicat ca unificarea reprezentantilor din industria de profil ar inlesni dialogul cu structurile europene similare.

"Vom putea sa dam cu pumnul in masa"

"Avem nevoie de materii prime competitive, pentru a rezista concurentei europene. De aceea, suntem foarte interesati de performantele agriculturii noastre, ca si de dialogul institutionalizat cu MAPDR. Constatam acumularea a tot mai multe nemultumiri legate de legislatie si de functionarea Consiliilor pe produs, procesatorii de carne, lapte, bauturi alcoolice, zahar semnaland neglijarea intereselor acestor sectoare importante. Analizam masurile ce se impun pe lantul producator-procesator-comerciant-cumparator, pentru ca ulterior sa constatam ca reglementarile nu tin cont de concluziile noastre. Nu asa putem intra in Europa! Atat agentii economici, cat si autoritatile trebuie sa inteleaga ca seriozitatea este componenta sine qua non a evolutiei noastre in piata unica", s-a mai aratat in comunicatul sus mentionat.

Totodata, presedintele Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, ne-a spus ca este foarte importanta unitatea, "deoarece exista foarte multe probleme in aceasta ramura industriala. Este necesar sa se stranga randurile pentru a putea merge ceva mai repede in acest domeniu. Daca suntem mai multi si mai puternici, vom putea sa dam cu pumnul in masa, si ne vor asculta si pe noi cei de la putere". Romalimenta a decis sa preia automat nemultumirile membrilor sai legate de colaborarea cu institutiile publice.

Problemele acestora sunt problemele federatiei si ele vor fi transmise imediat celor in drept, in tara sau strainatate. "Suntem membri ai organizatiilor profesionale similare din Uniunea Europeana si nu vom pregeta sa comunicam acestora sincopele ce ne afecteaza", s-a aratat in finalul comunicatului Romalimenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri