In luna anterioara, datoria publica a Romaniei a depasit pentru prima data cifra de 200 miliarde de lei. Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 543,04 miliarde de lei, informeaza Mediafax.

Pe langa emisiunea de euronduri, echivalentul a 6,7 miliarde de lei, la cresterea datoriei publice au mai contribuit si emisiunile de obligatiuni de pe piata interna, al caror sold a crescut cu 2 miliarde de lei la 45 miliarde de lei.

Totodata, imprumuturile din disponibilitatile Contului General al Trezoreriei Statului (CGTS) au urcat cu 5 miliarde de lei, la 30,5 miliarde de lei. Imprumuturile din contul general al trezoreriei sunt efectuate de obicei atunci cand exista un decalaj intre scadentele la tiluri de stat si este nevoie de finantare pe termen scurt. Ulterior, contul se reconstituie.

Citeste si:

Ca urmare a acestor operatiuni, atat datoria publica denominata in lei, cat si cea in euro au crescut in luna iunie. Astfel, datoria in lei se ridica la 91,36 miliarde de lei, cu 6 miliarde de lei peste nivelul din luna anterioara, iar cea in euro a urcat cu aproape 8 miliarde de lei, la 92,5 miliarde lei.

Imprumuturile cu scadente lungi au scazut puternic in luna iunie, de la 92,2 miliarde de lei, la 79,7 miliarde de lei, concomitent cu o crestere agresiva a celor pe termen mediu, de la 35,6 miliarde de lei la 56,8 miliarde de lei. Datoria pe termen scurt au urcat cu 4,6 miliarde de lei, la 65,8 miliarde de lei.

Datoria publica locala era de 11,6 miliarde de lei, aproape neschimbata fata de luna anterioara.