Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei au scazut in august cu 130 de milioane euro, de la 32,68 miliarde euro la 32,55 miliarde euro, im timp ce rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, cu o valoare de piata de 4,21 miliarde euro, in urcare cu 450 de milioane euro fata de iulie.

Valoarea rezervei de aur a atins un nou maxim istoric al ultimilor 20 de ani, influentata de cresterea puternica a cotatiilor la aur pe pietele internationale, scrie Mediafax.

Avand in vedere aceasta evolutie, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la la finele lui august au fost de 36,766 miliarde euro, in crestere cu 320 milioane euro fata de iulie.

Romania avea mai putin de 15 tone de aur in rezerva Bancii Nationale (BNR) la sfarsitul secolului al XIX-lea, imediat dupa infiintarea institutiei, si a atins recordul istoric in 1940, cand detinea aproape 140 de tone din metalul pretios, ocupand locul al 12-lea in lume. In 1989 rezerva de aur se situa la 68 de tone, iar din 2000 pana in prezent a fluctuat intre 103 si 105 tone.

In luna august, au fost inregistrate intrari la rezerva valutara de 1,119 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.

In aceeasi preioada, s-au consemnat iesiri de la rezerva valutara de 1,25 miliarde euro reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

Platile scadente in luna septembrie 2011 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 100,4 milioane euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Erste: Economia românească se va contracta cu 4,7% anul acesta
Setari Cookie-uri