Intarzierea reformelor dupa caderea comunismului, prin solutii de compromis nefunctionale, a creat economiei romanesti probleme care se regasesc si in prezent, situatia din agricultura, de exemplu, fiind o consecinta a tergiversarii solutionarii proprietatii, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
"Llipsa reformelor ne-a creat probleme, pentru ca s-a fracturat, n-am avut situatia Chinei, s-a prabusit monopolul Partidului Comunist, s-a fracturat tot centralismul, tara nu a mai ramas condusa in '91-'92. Asta este adevarul. La noi a fost o fractura datorita eruptiei populare, ca sa n-o numesc altfel. Si intarzierile ne-au introdus intr-un fel de spagat, ca sa zic asa. Am avut o exprimare chiar dura, in '93 am spus «ramanem cracanati», nici in economie centralizata, ca nu mai ai instrumente, nu mai aveai plan, nici economie de piata. A fost un mare pericol. Intarzierea reformelor pe forme din acestea care nu functionau ne-au creat marile probleme pe care le avem si in prezent. Problema proprietatii, am discutat-o mai devreme, o tii nerezolvata atata vreme, bineinteles ca ai agricultura care, nici cu terenuri mici, nici cu terenuri mari.... o agricultura faramitata, iti ridica foarte, foarte, multe probleme", a afirmat luni Isarescu, la Universitatea Ovidius din Constanta.

Isarescu a tinut sa precizeze ca singurul punct in care BNR a manifestat un activism constant si a renuntat la pozitia de neutralitate a fost cel privind introducerea si accelerarea reformelor.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a afirmat recent ca trebuie gasita o solutie privind titlurile de proprietate intrucat daca ar fi adunate suprafetele pentru care au fost emise acestea ar depasi teritoriul tarii.

Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de lege potrivit caruia statul va acorda prime intre 30 si 100 de euro pe hectar anual persoanelor cu varste de peste 55 de ani care dau in arenda terenurile agricole pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani, iar in cazul vanzarii prima va fi de 200 de euro pe hectar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri