A doua economie a planetei, China, ar putea deveni pana in 2015 cea mai bogata tara din lume, in contextul in care va produce 27% din totalul averii la nivel mondial, daca tendinta de crestere inceputa in 1975 se va mentine, arata o analiza a WorldMapper.
In 1960, China producea doar 5% din averea planetei, dar intre 1975 si 2002 China a intrat pe un trend sustinut de crestere a produsului intern brut pe cap de locuitor, ajustat cu paritatea puterii de cumparare. Potrivit dinamicii actuale a averilor la nivel mondial, daca tendinta de crestere ramane neschimbata, China va ajunge in 2015 sa produca 27% din averea planetei, detronand astfel Statele Unite.

Dinamica averilor la nivel mondial s-a schimbat dramatic in ultimul secol, iar estimarile pentru 2015 arata ca Europa si incet incet si Statele Unite isi vor pierde suprematia in ceea ce priveste bogatia.

Harta alaturata arata ponderea averilor in 1900. Europa era la inceputul secolului XX cea mai bogata regiune, fiind avantajata de revolutia industriala.



"Revolutia industriala a crescut enorm capacitatea unor grupuri, in cea mai mare parte europene la inceput, sa produca bunuri si servicii. Revolutia a alterat semnificativ distributia averilor si saracia la nivel mondial", potrivit National Centre for History.

1. Credeti ca Romania va fi mai bogata in 2015 decat in prezent?




Estimarile WorldMapper pentru 2015 arata ca tarile africane vor avea ponderi nesemnificative pe scena internationala, in timp ce statele din Europa de Est vor inregistra o scadere a ponderii in averea totala la nivel mondial.

"Avantul Asiei este evenimentul economic cel mai importat al epocii noastre. Daca se va derula ca in ultimele decenii, va aduce la sfarsit cele doua secole de dominatie a Europei si Americii de Nord", scrie Martin Wolf, citat in raportul WorldMapper.



Sursa harti: www.worldmapper.org


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri