Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca este nemultumit ca in vestul tarii exista zeci de mii de hectare de terenuri nelucrate, aratand ca doar in Timis sunt 64.000 de hectare, transmite Mediafax.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, s-a aflat, joi, la Arad, pentru a participa la deschiderea Targului Agromalim - targ international de agricultura, industrie alimentara si ambalaje - si a avut intalniri cu fermieri si cu jurnalistii, el afirmand ca suprafete mari de terenuri nu sunt lucrate, in special in vestul tarii.

"Din pacate, judetele din vest, cu mare potential agricol, au suprafete foarte mari necultivate, 64.000 de hectare fiind numai in Timis. Exista suprafete mari nelucrate si in Arad si Bihor. Este aproape de neinteles, in conditiile in care se poate castiga", a spus Tabara.

Valeriu Tabara a declarat ca anul 2011 a fost unul de exceptie privind productia agricola si "a confirmat potentialul Romaniei".

"Poate ca niciodata nu am intalnit situatia in care atat culturile de toamna, cat si cele de primavara sa poata da un maxim. Nu doar conditiile climatice au dus la aceste rezultate de exceptie. Cea mai mare contributie au avut-o fermierii, specialistii, aplicarea unor tehnologii si a unui material biologic bun. Soiurile de grau romanesc au dat o productie de peste opt tone la hectar, in unele locuri de noua sau zece tone", a afirmat Valeriu Tabara.

Ministrul le-a recomandat producatorilor sa cultive cereale si in 2012, afirmand ca este convins ca va fi un an bun.
"O spun cu toata responsabilitatea, asa cum anul trecut in toamna va spuneam si va indemnam sa semanati grau, ca va fi un pret bun si o piata buna a cerealelor si in 2012. Continuati sa lucrati bine pamantul si este cert ca veti avea rezultate economice foarte bune anul viitor", le-a spus ministrul fermierilor.

Tabara a afirmat ca pasul urmator care trebuie facut in sectorul agricol este "schimbarea opticii fata de ceea ce inseamna tehnica folosita" si le-a cerut fermierilor sa se asocieze pentru a avea putere de negociere pe piata.
"Asocierea inseamna capacitate de negociere in piata, pentru ca nu ministerul intervine, ci piata, care formeaza preturile, partenerii. Este nevoie de asociere, iar piata se formeaza cand exista stabilitate si capacitate de negociere", a spus Tabara.

Valeriu Tabara s-a declarat multumit ca in Romania sunt in dezvoltare capacitatile de depozitare.

"La cereale exista si asociatii puternice, fermele isi construiesc silozurile de depozitare, numai in acest an se finalizeaza o capacitate de doua milioane de tone, asta inseamna o reasezare in piata. Mi-as dori sa avem aceeasi dezvoltare si pe legume si fructe, unde sunt in finalizare depozite cu o capacitate de 260.000 de tone", a spus Tabara.

Referitor la ajutorul financiar acordat producatorilor, Tabara a afirmat ca din acest an se vor plati subventii si pentru carne.

"Din acest an dam o subventie si pentru carne. La bovine este o prima deschidere, dar am deschis o subventie si pentru o alta specie care creeaza un anumit tip de produs - bivolita", a declarat Tabara, care nu a facut alte precizari despre acest ajutor financiar acordat de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri