"Perspectivele de crestere economica ar putea sa necesite revizuiri in sens descendent, avand in vedere contextul international si pierderea de tractiune a exporturilor, spre 2,5% in 2012", a afirmat Lazea (foto), prezent la Mamaia la Conferintele BCR, scrie Mediafax.

Dupa primele sapte luni, exporturile au ajuns la 25,8 miliarde de euro, fiind cu 25,5% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, insa ritmul de crestere a coborat cu aproximativ 15 puncte procentuale fata de datele de la finele primului trimestru.

In plan international, mai multi economisti si politicieni au semnalat in ultima perioada ca economia mondiala isi incetineste ritmul de crestere, in timp ce altii vorbesc chiar despre intoarcerea la recesiune.

Pentru acest an, autoritatile estimeaza ca avansul economiei se va situa la circa 1,5%. La ultima vizita a delegatiei FMI pentru evaluarea acordului cu Romania, prognoza de crestere economica de anul viitor a fost revizuita in scadere cu 0,2 puncte procentuale, de la 3,9% la 3,7%.

Citeste si:

Lazea a tinut sa precizeze ca opiniile sunt personale si nu reprezinta pozitia BNR.

El a mai apreciat ca deficitul bugetar va depasi anul viitor tinta de 3% din PIB dupa metodologia europeana de calcul, chiar si intr-un scenariu optimist in care cresterea economica va fi de 4%, potrivit economistului sef al BNR, Valentin Lazea.

"In primul rand, trebuie avut in vedere ca, potrivit calculelor Comisiei Europene si a Bancii Centrale Europene, deficitul bugetar in termeni ESA al Romaniei se va situa la circa 3,6% din PIB in anul 2012, chiar in ipoteza optimista a unei cresteri economice de 4%", a aratat Valentin Lazea.