Ponderea tigarilor, alcoolului, alimentelor si bauturilor racoritoare in cheltuielile de consum ale populatiei a crescut in timpul crizei, in timp ce procentajele privind sumele alocate pentru amenajarea locuintei, imbracaminte si comunicatii au evoluat negativ, potrivit unei analize a A.T. Kearney.
Astfel, alimentele si bauturile racoritoare au o pondere de 42% in cheltuielile de consum medii lunare de 1.500 de lei pentru o gospodarie in primul trimestru din 2011, fata de 40,3% in perioada similara din 2008, inainte de declansarea crizei, cand totalul se ridica la 1.300 de lei. Cheltuielile pentru sanatate au urcat de la 4,5% la 4,8% in acest interval, informeaza Mediafax.

Tigarile si alcoolul au inregistrat o crestere de un punct procentual, de la 6,2% la 7,2%.

Ponderea sumelor alocate pentru locuinta, utilitati si alte cheltuieli similare a stagnat la 18,6%, iar cele pentru transport la 5,8%.

Romanii au cheltuit o parte mai mica a bugetului destinat consumului pentru comunicatii (4,6%), imbracaminte si incaltaminte (3,9%), mobila si alte cheltuieli (3,8%), respectiv restaurante, hoteluri, recreere, cultura si educatie (9,3%). Cea mai ampla scadere, de la 5,5% la 3,9%, a fost inregistrata pentru imbracaminte si incaltaminte, se arata in studiu.

In comparatie, bulgarii aloca 43,6% din consum pentru alimente si bauturi racoritoare, iar cehii numai 19%, in timp ce pentru tigari si alcool procentajele sunt de 4,9%, respectiv 2,7%. Utilitatile au o pondere mai mare in cheltuielile de consum din Cehia, de 23%, in timp ce in Bulgaria acestea se situeaza la 18,6%.

Atat bulgarii, cat si cehii aloca o parte mai mare din buget pentru transport (6,8% si 11,2%) decat romanii, la fel si in cazul comunicatiilor (5,7%, respectiv 4,7%).

Cehii cheltuiesc o parte mai mare din banii pentru consum fata de romani pe imracaminte si incaltaminte (4,3%), mobila (5,6%), respectiv restaurante, hoteluri, recreere, cultura si educatie (26,7%). Bulgarii aloca la toate aceste capitole procentaje mai mici (respectiv 2,7%, 2,9% si 8%).

Romania depaseste Cehia la cheltuielile pentru sanatate (4,8% fata de 2,9%), in timp ce in Bulgaria sumele cu aceasta destinatie reprezinta 6,8% din consum.

In primul trimestru din 2011, cheltuielile lunare ale unei gospodarii din Romania au fost de 356 de euro, in Bulgaria de 273 de euro, iar in Cehia de 855 de euro.

Criza si volatilitatea economica i-a facut pe romani sa fie mai atenti in privinta finantelor personale, se arata in studiu. Majorarile salariale abia vor acoperi inflatia in acest an si in 2012, iar gospodariile nu au, in prezent, suficienta forta pentru a genera o crestere semnifictiva a Produsului Intern Brut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri