Productia industriala a inregistrat anul trecut o crestere bruta de numai 2%. Cifra reprezinta mai putin de jumatate din avansul consemnat in 2004
Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), productia industriala din Romania a ramas anul trecut in urma nivelului consemnat in 2004. In ceea ce priveste productivitatea muncii in industrie, s-a inregistrat o urcare de 5,2 puncte procentuale fata de anul 2004. Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala in industrie a urcat anul trecut cu 3,5% comparativ cu 2004.

Conform statisticilor INS, in industria prelucratoare a fost consemnata o evolutie peste media sectorului, cu o crestere bruta de 2,5%. Anul trecut, valoarea lucrarilor de constructii s-a majorat cu 9,8%, iar cifra de afaceri a firmelor de comert cu amanuntul a crescut cu 17,6%.

Sectoarele cistigatoare

Volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehicolelor si a motocicletelor, precum si in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicole a crescut cu 29,9%. In aceeasi perioada a anului trecut, din activitatea de servicii de piata prestate populatiei a rezultat o cifra de afaceri cu 18,6% mai mare fata de anul 2004.

Diferente de crestere

Autoritatile romane afirma ca, din datele preliminare, cresterea economica s-a plasat in 2005 la 4,7%. Cu toate acestea, reprezentantii Fondului Monetar International au aratat recent ca estimarile initiale indica o crestere in jur de 4%. Potrivit FMI, cresterea economica din 2005 va fi de doar patru puncte procentuale, din cauza pierderilor din agricultura si a incetinirii cresterii productiei industriale. Expertii institutiei financiare internationale considera ca o crestere a Produsului Intern Brut de 5-5,5%, cum a estimat Guvernul roman pentru acest an, este o previziune realista.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri