Productia industriala a inregistrat anul trecut o crestere bruta de numai 2%. Cifra reprezinta mai putin de jumatate din avansul consemnat in 2004
Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), productia industriala din Romania a ramas anul trecut in urma nivelului consemnat in 2004. In ceea ce priveste productivitatea muncii in industrie, s-a inregistrat o urcare de 5,2 puncte procentuale fata de anul 2004. Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala in industrie a urcat anul trecut cu 3,5% comparativ cu 2004.

Conform statisticilor INS, in industria prelucratoare a fost consemnata o evolutie peste media sectorului, cu o crestere bruta de 2,5%. Anul trecut, valoarea lucrarilor de constructii s-a majorat cu 9,8%, iar cifra de afaceri a firmelor de comert cu amanuntul a crescut cu 17,6%.

Sectoarele cistigatoare

Volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehicolelor si a motocicletelor, precum si in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicole a crescut cu 29,9%. In aceeasi perioada a anului trecut, din activitatea de servicii de piata prestate populatiei a rezultat o cifra de afaceri cu 18,6% mai mare fata de anul 2004.

Diferente de crestere

Autoritatile romane afirma ca, din datele preliminare, cresterea economica s-a plasat in 2005 la 4,7%. Cu toate acestea, reprezentantii Fondului Monetar International au aratat recent ca estimarile initiale indica o crestere in jur de 4%. Potrivit FMI, cresterea economica din 2005 va fi de doar patru puncte procentuale, din cauza pierderilor din agricultura si a incetinirii cresterii productiei industriale. Expertii institutiei financiare internationale considera ca o crestere a Produsului Intern Brut de 5-5,5%, cum a estimat Guvernul roman pentru acest an, este o previziune realista.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cordia: Noile terenuri cumparate au un potential de 1.000 apartamente
Setari Cookie-uri