In urmatorii doi ani, statul nu va mai majora taxele la produsele petroliere, scumpirile viitoare fiind asadar atenuate. Pretul la pompa va fluctua doar in functie de cursul valutar si de pretul titeiului.

Accizele la produsele petroliere nu vor creste in acest an, iar nivelul acestora va ramine neschimbat pina in 2008, potrivit directorului adjunct in Directia Generala Impozite din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Victoria Tomi. Vor exista majorari la alcool si tutun, dar la benzine si motorina deloc. Acest nivel se va mentine pina in 2008, a spus Tomi.

La 1 iulie anul trecut a avut loc o majorare suplimentara de 5,5%. Cind s-a discutat Articolul 10 pentru o parte dintre produsele supuse accizelor, s-a obtinut o perioada de tranzitie de trei-patru ani, in special pentru produse cu mare importanta pentru economie, cum ar fi pacura si benzina, a spus Tomi.

Potrivit calendarului de aderare, Romania trebuie sa-si alinieze accizele la nivelul minim practicat in Uniunea Europeana. Programul stabilit initial prevedea majorari in trepte ale accizei, de doua ori pe an.

Mai avem de recuperat

Acum, in Romania, acciza la benzina cu plumb este de 419,5 euro /1.000 litri, la benzina fara plumb de 327 euro/1.000 de litri, iar la motorina de 260 de euro. Nivelul minim practicat in UE este destul de apropiat, in cazul benzinei cu plumb, doar in cazul celorlalti carburanti distanta fiind ceva mai mare. Astfel, la benzina cu plumb europenii au o taxa minima de 421 de euro, iar la benzina fara plumb de 359 de euro. La motorina, nivelul este de 302 de euro. Referindu-se la toate categoriile de acciza (deci si la tutun si alcool), Tomi a spus insa ca mai avem mult de recuperat. Este un efort destul de mare pe care trebuie sa-l faca Romania, intrucit ne situam in momentul de fata la nivelul cel mai mic din cele 27 de state membre si viitoare membre, a spus oficialul ANAF.

Scumpiri moderate

Inghetarea accizelor la nivelul actual pentru urmatorii doi ani mai atenueaza din cresterea pretului la pompa al carburantilor. In pretul benzinei, taxele au cea mai mare pondere, asa ca va exista o predictibilitate a preturilor. Pina in 2008, preturile la pompa mai pot fluctua doar in functie de evolutia cursului leu-dolar (moneda americana fiind de referinta pe pietele energetice) si in functie de cotatiile internationale ale preturilor la titei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri