"Romania ar trebui sa realizeze proiecte si programe solide care sa fie finantate din fonduri structurale. Este nevoie de investitii in sistemul sanitar in sine, nu doar in spitale noi", a declarat John Dalli, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
Dalli (foto) a precizat totodata ca o mare problema a sistemului sanitar din Romania este speranta de viata mai scazuta decat in Europa de Vest, de aceea considera ca investitiile pe plan local ar trebui sa fie directionate spre preventie pentru ca sanatatea populatiei sa fie mentinuta.

Intrebat cum este privita la Bruxelles reforma din sistemul sanitar romanesc, Dalli a raspuns ca o buna infrastructura a sistemului sanitar nu se realizeaza de pe o zi pe alta si ca este nevoie de timp pentru ca discrepantele care exista intre Romania si alte state membre sa fie estompate.

De altfel, in cadrul unei conferinte pe teme de sanatate la Forumul Economic de la Krynica-Zdroj, Polonia, comisarul a ridicat problema inechitatilor in accesul la ingrijri si tratamente medicale si a subliniat necesitatea reducerii discrepantei care s-a creat intre tarile membre mai vechi ale UE si "nou-venitii", printre care si Romania.

Dalli a mentionat in discursul sau mortalitatea infantila ridicata din Romania, care este de patru ori mai mare decat cea din Suedia.

"Nu e vorba despre solidaritatea vest-est. Aproape 40% dintre europenii cu un nivel mai scazut al educatiei au o sanatate mai proasta”, a mai spus comisarul european.

John Dalli a reiterat necesitatea investitiilor pentru reducerea inechitatilor privind accesul pacientilor din diferite state-membre la tratamente si servicii medicale.

Sanatatea este cea care sufera la impartirea fondurilor, e foarte usor sa tai aici pentru ca efectele nu sunt imediat vizibile”, a mai declarat John Dalli.

Sanatatea romaneasca, in piuneze

Bugetul Sanatatii sufera, de ani buni, de o subfinantare cronica ce ne claseaza pe ultimul loc in Europa. La fel ca si in 2010, bugetul de anul acesta este de sub 4% (mai exact, 3,8% din Produsul Intern Brut), adica de doua ori mai putin fata de media europeana. O patrime din bugetul Sanatatii este alocat cheltuielilor cu medicamentele.

Codasi suntem si la consumul de medicamente pe cap de locuitor si nu pentru ca am fi mai sanatosi decat restul europenilor, ci din cauza numarului ridicat de pacienti nediagnosticati si netratati. In Romania, consumul de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala se ridica la 100 de euro, de patru ori mai putin fata de media europeana.

• In februarie anul acesta, Ministerul Sanatatii a publicat lista cu 111 spitale propuse spre comasare, respectiv 71 de unitati pentru reprofilare (in centre de permanenta/camine pentru varstnici). Doua luni mai tarziu, in pofida protestelor vehemente ale pacientilor si cadrelor medicale, 67 de spitale au fost inchise. Economiile realizate prin oprirea finantarii celor 67 de spitale a fost estimata de fostul ministru Cseke Attila la 175 de milioane de lei. Romania se afla, in 2008, pe locul al 11-lea din cele 27 de state membre ale UE ca numar de paturi de spital raportat la suta de mii de locuitori. Astfel, in Romania erau 657,4 paturi/100.000 de locuitori, sub media europeana de 684,8 paturi/100.000 de locuitori, potrivit unei statistici a Eurostat.

Speranta medie de viata in Romania este de aproape 74 de ani (locul al 109-lea la nivel mondial). In topul clasamentului se afla state europene liliputane precum Monaco, cu o medie de varsta de 90 de ani, San Marino (83 ani) si Andorra (82,4 ani), potrivit estimarilor CIA World Factbook. Rata mortalitatii infantile este, conform aceleiasi surse, de 11,0 morti/1.000 de nascuti vii, pe locul 143 in la nivel mondial, si pe cel secund in UE, dupa Bulgaria.

• Un studiu recent realizat de IMAS releva ca aproape 60% dintre romani nu merg la medic pentru controale anuale de rutina sau o fac doar atunci cand au probleme de sanatate. Aproape jumatate din cei intervievati au declarat ca nu si-au facut un control medical de rutina in ultimii doi ani, iar 6% nu au fost niciodata la un astfel de control.

Cine este John Dalli

Nascut in Malta, in 1948, John Dalli are o indelungata experienta pe scena politica malteza, precum si la Bruxelles. El a fost, pe rand, ministru al afacerilor economice, ministru de finante, ministru de finante si afaceri economice, ministru al afacerilor externe, precum si al politicilor sociale, aceasta pozitie din urma fiind ocupata pana in 2008.

In februarie 2010, Dalli a devenit comisar european pentru sanatate si protectia consumatorilor in cel de-al doilea mandat al lui Jose Manuel Barroso, seful Comisiei Europene.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri