Modelul economic mondial care a dus la boom-ul dintre anii 1980 si 2008 este unul stricat, criza actuala fiind intr-adevar una a capitalismului, scrie intr-un editorial publicat de Financial Times, George Magnus (foto), senior economic advisor in cadrul celei mai mari banci din Elvetia – UBS.
„Este o criza a capitalismului pentru ca modelul nostru economic si politicile practicate nu mai au cum sa produca o crestere economica sustenabila, o formare adecvata a veniturilor sau noi locuri de munca. Am pierdut factorii care generau o crestere a creditarii si in schimb am ramas cu niveluri excesive de datorii guvernamentale si individuale, cu un sistem financiar disfunctional si cu niste piete ale muncii foarte slabe”, mentioneaza George Magnus.

Acesta considera ca in prezent ne aflam in mijlocul unei crize a cererii agregate, avand in vedere ca fara credite si locuri de munca, toate hibele sistemului economic actual au fost scoase la lumina, incluzand aici stagnarea pe termen lung a salariilor reale, precum si inegalitatile.

„Ce este de facut? Pe masura ce guvernele accepta austeritatea, in mod voluntar sau la presunea FMI, iar disputele ce par ireconciliabile in zona euro continua, singura speranta a investitorilor ramane legata de politica monetara”, spune economistul UBS.

George Magnus scrie despre masurile anuntate de bancile centrale in ultima perioada, precum hotararea BCE de a sustine pietele de obligatiuni din Italia si Spania, sau interventiile valutare ale bancilor centrale din Elvetia si Japonia. In opinia acestuia, astfel de masuri au potentialul sa aduca un val de lichiditati in sistemul financiar si sa impinga investitorii spre activele mai riscante.

„Totusi, pentru o imbunatatire la nivelul creditarii si la nivelul cheltuielilor populatiei – factori esential pentru cresterea cererii agregate, este nevoie de mai mult. Guvernele marilor economii mondiale trebuie sa se implice mai mult in masuri care sa duca la o crestere economica”, a concluzionat Magnus.

Sursa imagine: georgemagnus.com
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri