Consilierul prezidential pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, a primit acordul coalitiei pentru a conduce Ministerul de Coordonare a Absorbtiei Fondurilor Europene, au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax.
Orban a venit la sedinta de marti (13 septembrie) a coalitiei, organizata la Palatul Victoria, in care s-a discutat si despre atributiile noului minister, dupa ce, luni, a avut o discutie pe aceasta tema cu premierul Emil Boc.

Legea privind organizarea si functionarea Guvernului prevede, la articolul 36, ca "ministerele si ministrii se aproba de catre Parlament, prin acordarea votului de incredere asupra Programului de guvernare si intregii liste a Guvernului, la investitura".

"Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin infiintarea, desfiintarea sau, dupa caz, divizarea ori comasarea unor ministere. In astfel de situatii prevederile art. 36 se aplica in mod corespunzator", stabileste articolul 37 al aceluiasi act normativ.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sambata (10 septembrie), la Suceava, ca modificarea structurii Guvernului prin infiintarea unui nou minister nu presupune ca toti ministrii sa fie reaudiati in comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie sa obtina 235 de voturi in Parlament.

Surse politice, in 7 iulie, ca infiintarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sarbu sau de consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european, si care sa gestioneze inclusiv proiectele finantate din fonduri UE, a fost discutata de presedintele Basescu cu premierul Boc, in intalnirea din aceeasi zi, la Palatul Victoria.

Sursele au mai precizat atunci ca viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului si, probabil, Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, nu si autoritatile de management, urmand sa fie condus de o persoana cu rang de ministru.

Leonard Orban a fost, in perioada 2001-2004, negociator-sef adjunct al Romaniei cu Uniunea Europeana, iar din decembrie 2004 pana in aprilie 2005 a fost negociator-sef cu Uniunea Europeana.

Ca secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al pozitiei Romaniei referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeana, iar din iunie 2006 a fost seful delegatiei Romaniei pentru negocierea aderarii la Spatiul Economic European.

In perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.

Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidential pe probleme de afaceri europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri