Climatul economic din Romania a obtinut 7,08 puncte puncte, dintr-un total posibil de zece in editia 2011 a topului, fata de 6,58 puncte in editia de anul trecut, scrie Mediafax.

Avansul puternic in clasament al Romaniei si al altor tari, precum Bulgaria, s-a datorat si declinului libertatii economice in alte state, care au sporit interventia guvernamentala in incercarea de combatere a crizei.

Clasamentul este condus in ordine, ca si anul trecut, de Hong Kong, Singapore si Noua Zeelanda.

Intre statele din Europa Centrala si de Est, cel mai bine s-a clasat inaintea Romaniei Slovacia (13), Estonia (15), Ungaria (15), Bulgaria (28) si Cehia.

In urma Romaniei se afla state precum Polonia (53), Slovenia (74) si Croatia (89).

Studiul analizeaza masura in care reglementarile si institutiile statelor sustin libertatea economica, folosind 42 de indicatori, grupati in cinci categorii generale, respectiv dimensiunea aparatului bugetar, sistemul legislativ si drepturile de proprietate, accesul la finantare, libertatea comertului international si gradul de reglementare.

In privinta aparatului bugetar, Romania a urcat puternic, cu 53 de pozitii, pe locul 76, iar in cazul sistemului legislativ si dreptului de proprietate a avansat cu 5 pozitii, pe 61.

Citeste si:

In privinta accesului la finantare a avut loc un avans cu 17 pozitii, pe locul 49.

La criteriul referitor la libertatea pentru comertul international, raportul Fraser a plasat Romania pe locul 25, in urcare cu 9 pozitii, iar in functie de nivelul de reglementare economia romaneasca a ocupat pozitia 74, in crestere cu 6 locuri.

Gradul de reglementare a pietei este calculat in functie de trei criterii, respectiv legiferarea pietei creditelor, a pietei muncii si a mediului de afaceri.

Romania s-a clasat pe locul 101 (fata de 110 in 2010) in privinta reglementarii pietei creditelor, pe 58 (fata de 64) in functie de legiferarea pietei muncii si pe 74 (fata de 70) in cazul reglementarii mediului de afaceri.

Datele folosite in raportul Fraser sunt din 2009, ultimul an din care sunt disponibile date suficiente privind economia a 141 state analizate.
Raportul din 2011 arata ca scorul mediu al libertatii economice a scazut la 6,64 puncte in 2009, cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, de la 6,67 puncte in 2008.