Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat ca salariul minim din Romania ar trebui sa fie legat de cosul minim de consum, iar ultimele evaluari indica faptul ca valoarea acestuia ar trebui sa fie de 900 - 920 de lei, potrivit Mediafax.
Presedintele Blocului National Sindical (BNS) a criticat propunerea patronatelor privind introducerea primelor in sectorul privat pentru salariile mai mici de 1.000 de lei, precizand ca in acest fel angajatorii nu fac altceva decat sa incerce sa gaseasca solutii pentru fidelizarea salariatilor.

Potrivit presedintelui BNS peste 70% dintre salariatii din Romania au venituri salariale mai mici decat salariul mediu pe economie si acordarea unor prime fara majorarea salariului minim nu face altceva decat sa trimita o buna parte dintre salariati catre asistenta sociala.

Dumitru Costin a precizat ca, pentru a nu discuta "de pseudosolutii care ii avantajeaza pe cei care fac afaceri", salariul minim ar trebui sa fie legat de cosul minim de consum, indicator care trebuie sa faca parte din politica oricarei tari. Potrivit liderului sindical, ultimele evaluari privind o structura de cos minim de consum arata ca acesta ar trebui sa fie undeva la 900 - 920 de lei, el precizand ca in acest calcul s-au luat in considerare cheltuielile de hrana, de intretinere si de transport.

In opinia lui Costin, mentinerea salariului minim la un nivel foarte scazut constituie si un motiv pentru care multi dintre someri refuza sa se angajeze pe salariul minim, diferenta intre indemnizatia si salariul minim fiind atat de mica incat nu acopera nici macar cheltuielile de transport sau alte cheltuieli de baza.

Costin a descris situatia actuala prin care salariul minim este mentinut la un nivel foarte scazut drept "un paradox si o aberatie".

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat la finalul discutiilor cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale ca intalnirea a avut rolul de a cunoaste doleantele partenerilor sociali si ca toate propunerile primite vor fi analizate in Ministerul Muncii, fiind necesar insa ca ele sa fie raportate la realitatea economica a Romaniei.

Sulfina Barbu a precizat ca interesul Guvernului din care face parte este sa creeze si sa creasca numarul de locuri de munca.

Bogdan Hossu a declarat dupa intalnirea cu ministrul Sulfina Barbu ca sindicalistii au solicitat elaborarea in procedura de urgenta a hotararii de Guvern privind stabilirea sectoarelor de activitate. In acest context Sulfina Barbu a primis o noua intalnire pentru rezolvarea acestei probleme in cursul saptamanii viitoare, iar sindicalistii au acceptat sa suspende actiunile de protest pentru o saptamana.

Peste o suta de sindicalisti de la CNS "Cartel Alfa" si BNS au pichetat, joi, pentru a doua zi consecutiv Ministerul Muncii, acuzand Guvernul ca anihileaza dialogul social.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri