Pretul gazelor naturale pentru consumatorii industriali va creste de la 1 octombrie cu 8%, iar cel platit de populatie si producatorii de energie termica ramane la nivelul actual, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), potrivit Mediafax.
Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat mentinerea la nivelul actual a preturilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica, in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei.

Vor creste insa, in medie cu circa 8%, preturile finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica.

Modificarea este motivata de cresterea pretului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, pret luat in calcul la modificarea preturilor din luna iulie, la 495 dolari in prezent, dar si cresterea consumului total de gaze naturale in lunile octombrie - decembrie fata de perioada iulie-septembrie, ceea ce implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterna.

Alt factor care a contribuit la aceasta decizie a fost modificarea structurilor amestecului de gaze care intra in componenta costului unitar al gazului - CUG pentru trimestrul IV, fata de ceea ce a fost luat in calcul in luna iulie. Astfel, CUG-ul destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului care va contine 70% gaz din productia interna si 30% gaz provenit din import, fata de 77% gaz din productia interna si 23% gaz provenit din import, iar CUG-ul destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 91,5% gaz din productia interna si 8,5% gaz din import, fata de 89% gaz din productia interna si 11% gaz provenit din import.

MEDIAFAX a relatat, la finele lunii august, ca potrivit unor surse guvernamentale consumatorii industriali de gaze naturale vor plati din octombrie preturi mai mari cu pana la 10%, conform angajamentelor asumate de Guvern in fata FM, iar pana la sfarsitul anului ANRE ar putea decide inca o majorare a tarifelor.

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, respectiv iunie-iulie si trimestrul IV al acestui an, fara sa fie specificate procentajele de majorare in scrisoarea de intentie.

Pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut in iulie cu aproape 10%.

Fondul Monetar International a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.

Populatia nu va fi afectata direct de cresterea preturilor gazelor livrate consumatorilor industriali, intrucat Guvernul si ANRE au decis, in luna iunie, ca pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, consumatorii casnici sa primeasca mai multe gaze din productia interna, mai ieftine cu aproape 40% fata de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele sa nu creasca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri