Comisarul european Johannes Hahn a declarat, vineri, ca CE asteapta un raspuns serios din partea autoritatilor romane, pana la 10 octombrie, pe tema intreruperii unei parti a banilor din POR.

"Asteptam un raspuns serios din partea autoritatilor romane, pana la 10 octombrie. Asteptam si, deci, deocamdata nu va pot spune nimic", a spus Hahn, referitor la intreruperea, in iunie, a platilor in Axa 2 din POR, transmite Mediafax.

El a spus ca trebuie luata o decizie la CE pana la jumatatea lunii decembrie daca vor fi reluate platile sau intreruperea continua.

"Noi vrem sa reluam (platile, n.red.) si impreuna putem face asta", a spus el.

Comisia Europeana a suspendat in iunie finantarile pentru Axa 2, in urma constatarii unor nereguli la patru contracte, si a cerut Romaniei sa verifice toate contractele aferenta acestei axe.

Un purtator de cuvant al Executivului UE a declarat in iunie ca banii pentru platile din Axa 2 "nu sunt pierduti", fiind vorba despre o sistare temporara a platilor pana cand Comisia Europeana primeste de la autoritatile romane "raspunsurile solicitate", in termen de doua luni.

Autoritatile romane au decis in iulie, dupa suspendarea platilor de catre CE pentru Axa 2 a POR, sa nu mai transmita cereri de rambursare catre Comisia Europeana, pana ce aceste solicitari nu sunt verificate intern, iar autoritatile de management nu aplica eventuale corectii financiare.

POR este unul dintre programele operationale romanesti agreate cu Uniunea Europeana, aplicabil tuturor celor opt regiuni de dezvoltare. Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro in perioada 2007-2013. Finantarea UE reprezinta 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Comisia Europeana: candidatul Belgiei, anchetat pentru spalare de bani