Guvernul lucreaza la diminuarea perioadei de infiintare a unei firme la maximum 3 zile, de la 10 zile, potrivit Andreei Paul (Vass), consilier de stat al primului ministru.


"Guvernul Romaniei a decis sa eficientizeze procedurile. Diminuarea perioadei de infiintare a unei societati de la 10 zile la 2, maximum 3 zile se poate realiza insa numai prin digitalizarea completa a procesului", se precizeaza intr-o informare transmisa de consilier catre presa.

Prin implementarea acestei masuri, Romania intra in categoria bunelor practici europene: in Belgia si Ungaria, infiintarea unei firme se realizeaza in 4 zile, iar in Danemarca, Italia, Portugalia si Slovenia in 6 zile.

"In plus, se economiseste astfel o uriasa cantitate de energie si de bani. Mai exact, este vorba despre o saptamana din viata unui antreprenor", potrivit Andreei Paul (foto).

Daca in 2008, un antreprenor trebuia sa astepte 14 zile pentru a-si infiinta o firma, acum termenul s-a redus la 10 zile. Media europeana este de 15 zile.

1. Credeti ca initiativa Guvernului va impulsiona antreprenoriatul in Romania?

2. Credeti ca initiativa va putea fi pusa in aplicare de la anul?




Depunerea si validarea documentelor este strans legata de implementarea semnaturii electronice si crearea unei baze de date comune ONRC si ANAF.

Pe site-ul ONRC exista deja formulare tipizate pentru toate documentele necesare infiintarii unei firme. Aceste documente pot fi completate online de catre antreprenori, fara costuri financiare si cu minimale costuri de timp.

Antreprenorii au posibilitatea de a calcula in prealabil suma totala pe care trebuie sa o achite pentru inregistrarea firmei. Plata online a acesteia va fi posibila incepand cu anul 2012 prin „Sistemul electronic de procesare a platilor online la ONRC”.


In prima schema este redat procesul greoi si dificil de infiintare a unei firme in prezent, iar in a doua schema este prezentata fluiditatea demersului ca rezultat al implementarii masurii de reducere a perioadei de infiintare a unei firme in maximum 3 zile.

Cum se procedeaza in prezent pentru infiintarea unei firme:


Cum se va proceda pentru infiintarea unei firme in 3 zile:






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri