Succesiunile decedatilor anterior datei de 1 ianuarie 2005 vor beneficia de scutire de taxe, daca procedura mostenirii a fost incheiata pana la sfarsitul anului trecut, afirma vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor. Ieri, intr-o conferinta de presa, Musat a aratat ca, la 1 decembrie 2005, a intrat in vigoare alineatul 12 al articolului 284 din Codul fiscal, care prevede ca "autentificarea actelor intre vii, translative ale dreptului de proprietate si ale altor drepturi reale ce au ca obiect terenuri fara constructii, din extravilan, se reduc la jumatate". "Mesajul pe care vreau sa-l transmit este ca cetatenii trebuie sa-si rezolve succesiunile in termen de un an de la data decesului persoanei pe care o mostenesc", a spus Musat. Totodata, vicepresedintele Uniunii a atras atentia ca Legea privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei, din iulie 2005, care reglementeaza circulatia juridica a terenurilor, scuteste intocmirea actelor de taxe notariale.

"Instrainarile efectuate in scopul comasarii parcelelor si loturilor de teren, prin constituirea unor corpuri de proprietate mai mari care sa cuprinda suprafete continue, indiferent de destinatia lor, precum si instrainarile efectuate de catre persoanele indreptatite sa obtina renta viagera agricola, pot fi efectuate si pe baza schitelor care au stat la baza titlurilor de proprietate emise cu ocazia aplicarii legilor fondului funciar si sunt scutite de taxa de timbru si de timbrul judiciar", se arata in articolul 6 al Legii 247/2005.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri