Guvernul este in faza avansata de negocieri cu zece companii pentru a atrage investitii complementare in judetul Cluj, pentru a compensa pierderile generate de inchiderea fabricii Nokia de Jucu, a anuntat consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, dupa sedinta speciala a Guvernului.
Numele acestor companii nu au fost insa prezentate, pe motiv ca exista conditii de confidentialitate, consilierul sustinand doar ca sunt investitori "foarte mari, strategici" in sectorul componentelor auto, scrie Mediafax.

Andreea Paul-Vass (foto)
a precizat ca Executivul are la dispozitie sase luni pentru a gasi "solutii compensatorii" pentru Cluj si a sustinut ca premierul Emil Boc a preluat, joi, coordonarea negocierilor cu 21 de investitori care si-au exprimat interesul de a intra pe piata romaneasca. Aceste 21 de proiecte includ si cele zece companii pentru care negocierile sunt anuntate ca fiind in faza avansata.

"Este vorba de 21 proiecte potentiale in valoare de peste un miliard de euro, care ar putea crea peste 8.000 locuri de munca. Totodata, la Ministerul Finantelor sunt in evaluare alte 20 de proiecte de investitii, care au depus cerere pentru acordarea de ajutoare de stat. In acest ultim caz, este vorba de investitii de minimum 5 milioane euro fiecare, obligate in egala masura sa creeze cel putin 50 locuri de munca", a spus Vass.

Valoarea totala a acestor proiecte aflate in evaluare la Ministerul Finantelor se ridica la 388 milioane euro.

"Guvernul nu putea opri inchiderea fabricii Nokia de la Jucu"

Ea a aratat totodata ca premierul Emil Boc i-a intrebat pe reprezentantii companiei finlandeze, in discutia avuta joi la Palatul Victoria, daca poate fi oprita inchiderea fabricii de la Jucu prin masuri sau interventii guvernamentale, dar ca investitorul strain a raspuns negativ.

"Decizia companiei Nokia de a inchide fabrica de la Jucu pana la sfarsitul anului este una pur manageriala, face parte dintr-o strategie de supravietuire a companiei care se confrunta cu dificultati conjuncturale, adica vinde mai putine telefoane ieftine in Europa si mai multe in Asia. Guvernul nu putea opri inchiderea fabricii Nokia de la Jucu, asadar sa nu politizam un subiect care este eminamente economic", a spus Vass.

Intrebat daca investitorul finlandez nu a plecat din Romania din cauza starii drumurilor, consilierul a raspuns ca Nokia este intr-un sector de activitate "care foloseste alt traseu, informational, nu infrastructura rutiera".

In privinta infrastructurii rutiere construite in comuna Jucu, Vass a aratat ca aceasta ramane la dispozitia viitorilor investitori, deoarece Nokia "nu pleaca cu infrastructura in spate".

Intrebat de asemenea daca noii potentiali investitori vor deschide o afacere pe amplasamentul Nokia de la Jucu, consilierul economic al premierului a aratat ca, probabil, o analiza cost-beneficiu pentru alegerea unei amplasari faciliteaza locarea unei noi investitii tot pe platforma Nokia, dar nu in mod obligatoriu, deoarece trebuie sa existe si o compatibilitate intre conditiile actuale si necesitatile potentialului investitor.

Vass a prezentat si o serie de date, din care rezulta ca Nokia a varsat 92 milioane lei la bugetul local anul trecut si 45 milioane lei in primele opt luni ale acestui an, iar valoarea exporturilor Nokia in totalul exporturilor Romaniei s-a ridicat la 7,8% anul trecut si la 9% de la inceputul acestui an.

Consiliul Judetean Cluj a aprobat, joi, intr-o sedinta ordinara, infiintarea unei comisii care sa analizeze contractul cu compania Nokia, pentru a se vedea cum pot fi recuperate o parte din sumele alocate de statul roman pentru fabrica din Jucu, estimate la 20 de milioane de euro.

Grupul finlandez Nokia a anuntat, joi, ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de inchidere a fabricii vor fi derulate pana la sfarsitul anului.

Angajatii au primit dupa sedinta cu conducerea companiei o hartie in care sunt anuntati ca fabrica urmeaza sa functioneze pana la sfarsitul anului, iar ei sa fie platiti pana la sfarsitul lunii martie 2012. Potrivit documentului, angajatii Nokia vor beneficia de un pachet compensatoriu care va fi comunicat imediat dupa finalizarea consultarilor cu sindicatul.

Presedintele grupului finlandez, Stephen Elop, a declarat ca Nokia va cauta potentiali investitori interesati de fabrica de la Jucu, cu intentia de a vinde aceasta unitate catre o alta companie.
El a aratat totodata ca a avut discutii in ultimele 12-18 ore cu Guvernul de la Bucuresti, anuntand oficialii despre decizia Nokia de a pleca din Romania.

Premierul Emil Boc le-a spus, miercuri, ministrilor ca exista un risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania, deoarece criza economica accentueaza competitia globala, si ca Guvernul trebuie sa fie pregatit ca, intr-o asemenea eventualitate, sa atraga alte investitii straine in tara.

Nokia a inceput productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri