Numarul salariatilor din Romania a scazut anul trecut, fata de nivelul din 2009, cu aproximativ 300.000 de persoane, la 4,58 milioane, iar castigul salarial mediu lunar net a fost de 1.391 lei, in crestere cu doar 30 de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In profil regional, numarul salariatilor a inregistrat scaderi in toate regiunile fata de sfarsitul anului 2009, cea mai mare reducere fiind inregistrata in regiunea Bucuresti-Ilfov (-51.700 persoane). Insa, comparativ cu celelalte regiuni ale tarii, in regiunea Bucuresti-Ilfov se concentreaza cea mai mare parte din efectivul salariatilor din economie, respectiv peste o cincime.

Regiunile in care activitatile sectorului primar depasesc ponderea medie pe tara (2,1% pe total economie) sunt: Sud-Muntenia (3,7%), Sud-Est (3,0%), Nord-Est (2,9%), Vest (2,6%) si Sud-Vest Oltenia (2,2%). Totodata, regiunile care concentreaza o proportie semnificativa a salariatilor in sectorul industriei si constructiilor sunt: Vest, Centru, Sud–Muntenia, Nord–Vest, Sud–Vest Oltenia, Sud-Est (44,5%, 42,3%, 40,4%, 39,8%, 38,7%, 36,5% fata de 36,2% media pe tara).

Cea mai mare pondere a salariatilor din serviciile comerciale se regaseste in regiunea Bucuresti-Ilfov (58,4% fata de 39,5% pe total economie), iar din sectorul serviciilor sociale in Nord-Est (30,3% fata de 22,2% media pe tara).

Efectivul salariatilor din societatile cu capital privat a fost majoritar (69,9%) si a inregistrat o scadere cu 5,4% comparativ cu anul precedent.

In ce industrii sunt cele mai mari salarii

In ceea ce priveste castigurile medii nete, cele mai mari, superioare mediei pe economia nationala, s-au realizat in intermedieri financiare si asigurari, in informatii si comunicatii, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, in industria extractiva, in administratie publica, in activitati profesionale, stiintifice si tehnice si in transport si depozitare.

La polul opus s-au situat castigurile din hoteluri si restaurante, alte activitati de servicii, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, agricultura, silvicultura si pescuit, activitati de spectacole, culturale si recreative, constructii, comert, tranzactii imobiliare, sanatate si asistenta sociala.

Raportat la evolutia preturilor de consum, castigul salarial mediu lunar net de anul trecut, de 1.391 lei, l-a depasit pe cel al anului 1990 cu 23,6% in termeni reali.

Femeile au castigat in medie cu 221 lei mai putin decat barbatii, realizand un castig salarial brut lunar de 1.786 lei (fata de 2.007 lei al barbatilor) si un castig salarial net lunar de 1.308 lei (fata de 1.466 lei al barbatilor).

Barbatii castiga mai mult decat femeile

Barbatilor le-au revenit castiguri salariale medii lunare nete superioare femeilor in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari diferente (peste 25%) regasindu-se in alte activitati de servicii (33,0%), in intermedieri financiare si asigurari (32,2%), in comert (31,2%) si in industria prelucratoare (26,5%).

In profil teritorial, pe judete, castigul salarial mediu lunar net in anul 2010 s-a situat sub media pe economie in 37 dintre judete. Cel mai scazut nivel (1.025 lei) s-a inregistrat in judetele Harghita si Maramures, cu 26,3% mai putin decat media pe economie. La polul opus s-a situat castigul salarial mediu lunar net realizat in Municipiul Bucuresti (1973 lei), cu 41,8% peste media pe economie.

Costul mediu lunar al fortei de munca a fost anul trecut de 2.477 lei/salariat, in crestere cu 2,1% fata de anul precedent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Trenuri blocate pe ruta Bucuresti-Timisoara, intarzieri de 7 ore