Productia industriala revine pe scadere

Preturile productiei industriale pe total piata interna si externa au inregistrat in august o scadere cu 0,2% comparativ cu iulie si o crestere cu 8,7% fata de luna corespunzatoare din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Dupa destinatie, in august, fata de iulie, preturile productiei industriale pentru piata interna au scazut cu 0,4%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 0,2%, informeaza Mediafax.

Pe sectoare de activitate) s-au inregistrat cresteri de pret la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+2,8%), in industria extractiva (+0,6%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,2%). Ieftiniri s-au consemnat in industria prelucratoare, de 0,4%.

Pe marile grupe industriale au avut loc scumpiri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%), industria bunurilor de uz curent (+0,3%), industria bunurilor de capital (+0,2%) si industria bunurilor intermediare (+0,1%). Industria energetica a inregistrat scaderi de pret de 1,2%.

Raportat la aceeasi luna din 2010, s-au remarcat cresteri in toate sectoarele de activitate, respectiv de 11,7% in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, de 9,6% in industria prelucratoare, 4,9% in industria extractiva si de 4,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Totodata, pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi s-au operat la produsele din industria energetica (+12,1%) si in industria bunurilor intermediare (+9,8%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat preturile din industria bunurilor de uz curent (+6,9%), industria bunurilor de capital (+3,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,5%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri