Castigul salarial mediu net s-a cifrat in august la 1455 lei, in scadere cu 16 lei (1,1%), in contextul in care s-au acordat mai putine prime fata de luna precedenta, potrivit comunicatului transmis de Institutul National de Statistica (INS).
In iulie, firmele au acordat ocazional prime de vacanta sau prime anuale, ceea ce a determinat in mare parte scaderea din august a castigului net pentru majoritatea sectoarelor economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, intre 6% si 9%, s-au inregistrat in august in industria textila, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, precum si in serviciile informatice.

De asemenea, salariul net a scazut cu 3-6% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, calculatoarelor si produselor electronice si optice, cercetare-dezvoltare, dar si in asigurari si reasigurari.

O diminuare mai usoara (1-3%) a castigului net a avut loc in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv fonduri de pensii), in fabricarea produselor chimice si a cauciucului, precum si in sectorul farmaceutic.

Pe de alta parte, cresteri semnificative ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile extractive (14,2%), industria metalurgica si extractia carbunelui si minereurilor metalifere (5-10%), fabricarea hartiei, silvicultura si exploatare forestiera (2-5%).

"In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna iulie: in invatamant (3,8%), ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic si a platii participarii cadrelor didactice in comisiile de examinare si in administratia publica (-0,2%)", potrivit INS.

In sanatate si sistenta sociala castigul salarial mediu net din luna august a crescut usor (0,5%), datorita neefectuarii platii sau incheierii contractelor personalului cu salarii mici din domeniul asistentei sociale.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F