In iulie, firmele au acordat ocazional prime de vacanta sau prime anuale, ceea ce a determinat in mare parte scaderea din august a castigului net pentru majoritatea sectoarelor economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, intre 6% si 9%, s-au inregistrat in august in industria textila, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, precum si in serviciile informatice.

De asemenea, salariul net a scazut cu 3-6% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, calculatoarelor si produselor electronice si optice, cercetare-dezvoltare, dar si in asigurari si reasigurari.

O diminuare mai usoara (1-3%) a castigului net a avut loc in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv fonduri de pensii), in fabricarea produselor chimice si a cauciucului, precum si in sectorul farmaceutic.

Citeste si:

Pe de alta parte, cresteri semnificative ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile extractive (14,2%), industria metalurgica si extractia carbunelui si minereurilor metalifere (5-10%), fabricarea hartiei, silvicultura si exploatare forestiera (2-5%).

"In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna iulie: in invatamant (3,8%), ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic si a platii participarii cadrelor didactice in comisiile de examinare si in administratia publica (-0,2%)", potrivit INS.

In sanatate si sistenta sociala castigul salarial mediu net din luna august a crescut usor (0,5%), datorita neefectuarii platii sau incheierii contractelor personalului cu salarii mici din domeniul asistentei sociale.