Grupul rus Gazprom este de acord sa incheie contracte de furnizare directa a gazelor cu Romania, unde intentioneaza sa investeasca in proiecte de depozitare a gazelor si in centrale electrice, a anuntat Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit marti la Moscova, cu presedintele Gazprom, Aleksei Miller, vicepresedintele Alexander Medvedev si cu alti membri din conducerea grupului rus, cel mai mare producator de gaze la nivel mondial, scrie Mediafax.

In cadrul discutiilor s-a apreciat "buna colaborare" dintre companiile romanesti in domeniu si Gazprom, fiind exprimat "interesul reciproc pentru o relatie contractuala stabila si de incredere", precum si pentru realizarea unor proiecte in parteneriat in sectorul energetic romanesc, arata Ministerul Economiei, intr-un comunicat.

"Miller a anuntat disponibilitatea companiei pe care o conduce de a raspunde pozitiv solicitarilor partii romane pentru stabilirea unor relatii contractuale directe pentru furnizarea de gaz catre Romania, precizand ca domeniu prioritar asigurarea consumului de gaze pentru productia de energie electrica. Cu acelasi prilej, Aleksei Miller a exprimat interesul Gazprom pentru investitii in centrale electrice din Romania. Cele doua parti au trecut in revista si alte oportunitati investitionale in Romania. In acest sens, conducerea Gazprom si-a exprimat interesul pentru realizarea de investitii in sectorul depozitarii subterane de gaze in Romania", se arata in comunicat.

Discutii pe tema acestor proiecte au avut loc in multe randuri anii trecuti, insa fara sa fie concretizate.

Ministerul Economiei arata, de asemenea, ca discutiile de marti au vizat continuarea acordurilor cu privire la tranzitul de gaze prin Romania catre piata din sud-estul Europei, precum si deschiderea unei colaborari intre Gazprom si companiile romanesti Romgaz si Transgaz pe terte piete in domeniul explorarii, exploatarii si transportului de gaze.

Guvernul s-a angajat sa inceapa negocieri cu Rusia pentru revizuirea acordurilor interguvernamentale istorice privind tranzitul gazelor naturale prin conducte aflate pe teritoriul Romaniei, potrivit memorandumului de intelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeana (CE).

In cadrul intalnirii, presedintele Gazprom i-a prezentat lui Ariton evolutiile South Stream si demersurile efectuate de partea rusa in legatura cu acest proiect, potrivit sursei citate.

Rusia furnizeaza gaze naturale Romaniei din anul 1979, iar anul trecut a livrat pe piata romaneasca 2,6 miliarde de metri cubi.

Romania importa gazele din Federatia Rusa prin intermediul a doua firme, WIEE Romania si Conef Gaz.

WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Romania.

Firma Conef este controlata de Vimerco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.

Romania a consumat anul trecut 146,76 milioane MWh de gaze, respectiv 13,8 miliarde metri cubi. Gazele produse in Romania au acoperit anul trecut 82,84% din consum, iar importurile 17,16%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri