Borbely a declarat ca o echipa internationala de consultanti a venit in Romania saptamana trecuta pentru a analiza progresele facute in ceea ce priveste intocmirea inventarului national de emisii de carbon, iar acestia au fost multumiti.

El a adaugat ca spera ca pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor Romaniei sa ii fie ridicata suspendarea tranzactionarii certificatelor de emisii de carbon, decisa la sfasitul lunii august de Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto din cauza unor deficiente legate de inventarul national si sistemul national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera.

"A fost o echipa de revizuire saptamana trecuta, ei se duc inapoi si fac un raport, au fost zece consultanti din noua tari, deci sunt foarte stricti si analizeaza cu mare precizie. Au fost multumiti. Au fost multumiti de acele progrese pe care le-am facut, ei vor finaliza raportul - speram cat de curand, e o procedura interna si nu putem sa impunem. Eu sper ca pana la sfarsitul lunii martie sa se ridice suspendarea", a declarat Borbely.

Romania a fost suspendata, in august, de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finala a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirma concluziile preliminare din 8 iulie, fiind in vigoare pana la rezolvarea neconformitatilor identificate.