Gheorghe Ialomitianu a declarat la Cluj-Napoca, la o intalnire cu contribuabilii din Cluj si din judetele invecinate, ca autoritatile centrale nu vor pune in pericol politica de investitii pentru a veni cu masuri populiste, chiar daca este an electoral.

"Pentru 2012 am avut o prognoza de crestere economica discutata cu FMI intre 3,5 si 4 la suta. Sigur ca ce se intampla pe pietele financiare, ce se intampla in celelalte tari, ne afecteaza si pe noi. Exportul se face in Spania, Italia, Franta, care au probleme, iar iesirea din recesiune s-a bazat in mare masura pe export. Vom fi obligati sa revizuim prognoza de crestere economica si sa speram ca nu prea mult. In 2012, daca exteriorul nu ne furnizeaza vesti bune, sa mergem pe politica de investitii, sa avem o crestere sustenabila. Nu vom pune in pericol politica de investitii pentru a veni cu masuri populiste, chiar daca este an electoral. Daca nu vom reusi sa revenim cu salariile in 2012 sau procentul va fi mai mic, acest procent va fi datorita politicii sanatoase a Guvernului Boc de a da bani pentru investitii", a spus Ialomitianu.

El a precizat ca ar dori reducerea contributiilor sociale pentru angajatori, dar a mentionat ca nu vrea ca Romania sa ajunga ca Ungaria sau Bulgaria, sa fie reduse unele impozite pentru ca peste cateva luni sa fie marite alte impozite.

"Nu este sanatos pentru o perioada scurta", a subliniat Gheorghe Ialomitianu.

Citeste si:

El a spus ca in anul 2012 "cota de 16 la suta se mentine, nu vom umbla la alte impozite, pentru anul viitor constructia bugetara se va baza pe aceste impozite, pe legislatia care este in momentul de fata".

"Nu vom reduce alte cheltuieli. Legat de cheltuielile de functionare a statului, avem doua masuri concrete, si anume controlul angajarilor si interzicerea achizitionarii de birotica si autoturisme", a conchis Ialomitianu.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara, la sfarsitul lunii septembrie, ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

"In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%", spunea Franks.