Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca Romania va fi obligata, din cauza situatiei externe, sa isi modifice prognoza de crestere economica pentru anul viitor, dar si-a exprimat speranta ca aceasta nu va fi modificata "prea mult”, potrivit Mediafax.
Gheorghe Ialomitianu a declarat la Cluj-Napoca, la o intalnire cu contribuabilii din Cluj si din judetele invecinate, ca autoritatile centrale nu vor pune in pericol politica de investitii pentru a veni cu masuri populiste, chiar daca este an electoral.

"Pentru 2012 am avut o prognoza de crestere economica discutata cu FMI intre 3,5 si 4 la suta. Sigur ca ce se intampla pe pietele financiare, ce se intampla in celelalte tari, ne afecteaza si pe noi. Exportul se face in Spania, Italia, Franta, care au probleme, iar iesirea din recesiune s-a bazat in mare masura pe export. Vom fi obligati sa revizuim prognoza de crestere economica si sa speram ca nu prea mult. In 2012, daca exteriorul nu ne furnizeaza vesti bune, sa mergem pe politica de investitii, sa avem o crestere sustenabila. Nu vom pune in pericol politica de investitii pentru a veni cu masuri populiste, chiar daca este an electoral. Daca nu vom reusi sa revenim cu salariile in 2012 sau procentul va fi mai mic, acest procent va fi datorita politicii sanatoase a Guvernului Boc de a da bani pentru investitii", a spus Ialomitianu.

El a precizat ca ar dori reducerea contributiilor sociale pentru angajatori, dar a mentionat ca nu vrea ca Romania sa ajunga ca Ungaria sau Bulgaria, sa fie reduse unele impozite pentru ca peste cateva luni sa fie marite alte impozite.

"Nu este sanatos pentru o perioada scurta", a subliniat Gheorghe Ialomitianu.

El a spus ca in anul 2012 "cota de 16 la suta se mentine, nu vom umbla la alte impozite, pentru anul viitor constructia bugetara se va baza pe aceste impozite, pe legislatia care este in momentul de fata".

"Nu vom reduce alte cheltuieli. Legat de cheltuielile de functionare a statului, avem doua masuri concrete, si anume controlul angajarilor si interzicerea achizitionarii de birotica si autoturisme", a conchis Ialomitianu.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara, la sfarsitul lunii septembrie, ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

"In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%", spunea Franks.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri