Olli Rehn: "Nu vreau sa fiu pus in pozitia de a cere amanarea aderarii Romaniei"

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, aflat in prima sa vizita oficiala la Bucuresti, le-a reamintit ieri autoritatilor romane ca tara noastra trebuie sa inregistreze progrese reale in reforma administratiei publice, in lupta impotriva coruptiei si in aplicarea unei politici stricte in domeniul acordarii ajutoarelor de stat.

Totodata, oficialul european a declarat ca nu doreste sa fie pus in pozitia de a cere activarea clauzei de salvgardare (adica amanarea aderarii tarii noastre cu un an). Rehn a continuat spunand ca pentru Romania rezolvarea problemei coruptiei este fundamentala pentru procesul de integrare. In discutiiile pe care oficialul european le-a avut ieri cu autoritatile romane, Rehn a punctat si alte domenii pe care tara noastra ar trebui sa se focuseze in perioada imediat urmatoare. Este vorba despre protectia minoritatilor, asigurarea libertatii presei si lupta impotriva crimei organizate. De altfel, comisarul european pentru extindere a apreciat ca protectia mediului inconjurator este un alt sector sensibil pentru eforturile de aderare in 2007 a Romaniei la UE.

Mai mult, el a mai aratat ca Romania trebuie sa faca totul pentru indeplinirea criteriilor de aderare si pentru a primi in noiembrie un raport de monitorizare pozitiv din partea Comisiei Europene. Pe de alta parte, comisarul european a amintit faptul ca organismul european a dat cu putin timp in urma unda verde semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la 25 aprilie. De altfel, Rehn si-a exprimat convingerea ca documentul va fi semnat la timp, pregatind astfel drumul pentru "ca Romania sa devina parte a familiei europene si a UE".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri