Numarul de pozitii tarifare pentru care se aplicau exceptii sau reduceri de taxe vamale a fost redus la jumatate, majoritatea produselor care beneficiau de aceste facilitati fiind materii prime, potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP). Aceasta prevedere este inclusa intr-o hotarare de Guvern privind exceptarea si reducerea temporara a taxelor vamale de import pentru unele categorii de marfuri. Actul normativ va intra in vigoare incepand cu data de 16 februarie si va fi aplicabil pana la finele anului, urmand ca de la data aderarii sa se aplice tariful vamal al Uniunii Europene (UE).

"Prin acest act normativ, urmarim sa injumatatim numarul de pozitii tarifare pentru care se aplicau exceptii sau reduceri de taxe vamale. Produsele carora li se mai aplica astfel de exceptii sau reduceri sunt in general materii prime (in proportie de 90%), restul fiind reprezentat de produse care nu se realizeaza in tara sau sunt deficitare", afirma intr-un comunicat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Ministerul Finantelor a indicat, dupa analizarea tuturor pozitiilor tarifare propuse pentru exceptare sau reducere de taxe vamale, eliminarea din lista a 50% dintre pozitiile de la produsele industriale si a 35% din pozitiile aferente produselor agricole. In schimb, pentru alte pozitii tarifare s-a majorat taxa vamala pana la nivelul practicat de Uniunea Europeana, in relatiile cu terte tari.

Reducerile de taxe, stabilite nediscriminatoriu

"Exceptarile si reducerile de taxe vamale se stabilesc nediscriminatoriu fata de importatori sau de beneficiari, indicandu-se in mod expres codul tarifar al marfurilor", a mai spus Vladescu. Propunerile de exceptari si reduceri care vizeaza produsele industriale se refera cu preponderenta la materii prime care nu se produc in tara sau sunt deficitare (in proportie de peste 90%). La capitolul produse agricole s-a urmarit asigurarea necesarului de materii prime si satisfacerea cerintelor consumului intern.

Potrivit comunicatului, aprobarea cu caracter temporar a unor exceptari si reduceri este justificata de faptul ca, pentru Romania, in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului, s-au aprobat taxe vamale cu niveluri ridicate, care sunt prohibitive. In sedinta din 22 decembrie 2005 a fost prezentat Guvernului un proiect de hotarare privind exceptarea si reducerea temporara a taxelor vamale de import la unele categorii de marfuri pentru anul 2006. Proiectul nu a fost aprobat atunci, considerandu-se ca a fost insuficient fundamentat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri