Economistul roman Daniel Daianu si fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, s-au alaturat unui grup de 94 de lideri europeni care au semnat o scrisoare deschisa, initiata de miliardarul George Soros, in care se face un apel pentru rezolvarea crizei din zona euro.
Ion Sturza a povestit ca initiativa acestei scrisori deschise a venit de la George Soros si, deoarece il cunoaste personal, a primit si el pe mail o scrisoare, in care miliardarul i-a explicat motivele pentru care este ingrijorat si de ce vrea sa atentioneze liderii politici europeni.

"Comunicarea intre semnatari a avut loc prin intermediul postei electronice. Mai intai au aparut reactii la o scara destul de restransa, printre cunoscutii domnului Soros, si abia dupa aceea a aparut o versiune a scrisorii remisa catre un cerc mai larg de oameni”, a explicat, pentru wall-street.ro, Ion Sturza, presedintele GreenLight Invest.

El mentioneaza ca s-a dorit impulsionarea liderilor politici din zona euro, care ar trebui sa dea dovada de unitate, pentru ca altfel "pietele o vor lua la vale".

Pe de alta parte, Sturza atrage atentia ca a devenit absolut clara nevoia unei politici fiscale comune.

De asemenea, economistul Daniel Daianu avertizeaza ca o uniune monetara trebuie sa aiba o trezorerie comuna si un buget comun, pentru ca altfel nu va rezista. El ofera in acest sens exemplul Statelor Unite si Canadei, care au pus in practica uniuni monetare functionale.

Economistul roman mentioneaza ca a existat "o perioada de gestatie" in realizarea scrisorii, dar esential a ramas mesajul, care trebuia sa fie scurt si incisiv.

"Mesajul este ca este nevoie de o solutie europeana, intrucat rezolvarile nationale nu duc nicaieri. Mai mult, abordarea incrementalista este intotdeauna in urma evenimentelor, iar lucrurile s-au complicat in loc sa se simplifice", a declarat, pentru wall-street.ro, Daniel Daianu.

In plus, el apreciaza ca solutia in cazul crizei zonei euro reclama adancirea integrarii.

1. Se apropie criza zonei euro de sfarsit?

2. Credeti ca scrisoarea celor 96 de "europeni ingrijorati" va atrage atentia politicienilor din UE?




Printre semnatarii scrisorii se regasesc, printre altii, fostul presedinte al Finlandei Martti Ahtisaari, fostul premier ungar Gordon Bajnai, vicepresedintele Senatului italian, Emma Bonino, presedintele consiliului director al companiei Coca-Cola Hellenic, George David, fostul vicecancelar german si ministru de Externe Joschka Fischer, vicepresedintele UniCredit Giuseppe Scognamiglio, fostul secretar general al NATO George Robertson, presedintele onorific al grupului Lafarge, Bertrand Collomb, fostul ministru de Externe al Frantei Bernard Kouchner, fostul secretar general al NATO Javier Solana, fostul ministru de Finante al Spaniei Pedro Solbes si Anthony Giddens, profesor la London School of Economics and Political Science.

Cei 96 de politicieni, economisti si oameni de afaceri, autointitulati in scrisoare "noi, europenii ingrijorati", cer un acord angajant pentru infiintarea unei Trezorerii comune care sa atraga fonduri pentru intrega zona euro si sa asigure disciplina fiscala in randul statelor membre.

De asemenea, se recomanda imbunatatirea supravegherii, reglementarii si asigurarii depozitelor in uniunea monetara, respectiv dezvoltarea unei strategii care sa genereze convergenta economica si crestere, fara de care nu poate fi rezolvata problema datoriilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri