Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: Denominarea va aduce respectul fata de maruntis
Incepind de astazi, asteptata aparitie a leilor noi a intrat in linie dreapta, o data cu etapa informativa de afisare dubla a preturilor in lei noi si vechi, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale (BNR). Banca centrala va da semnalul, prin afisarea cursului oficial de schimb si in lei noi. Disciplinate, bancile comerciale vor afisa comisioanele si cursul propriu de schimb si in lei noi. Romanii isi vor recapata increderea in moneda nationala, fie si pentru ca un leu nou va fi mai greu ca forintul sau zlotul polonez, a aratat Isarescu. Astfel, cu un leu vom cumpara 66 de forinti sau opt coroane cehe, socotind la cursul oficial al zilei de ieri.

Vom sti cum arata leii si banii noi abia pe 20 aprilie, cind va avea loc o prezentare oficiala, a precizat Isarescu. Leul nou ne va obisnui cu preturile europene, a adaugat acesta. Daca leul ar fi continuat sa circule cu coada atit de imbirligata, ar fi fost dificil sa fie perceput ca o moneda convertibila, a concluzionat guvernatorul BNR.

Afisarea dubla a preturilor are in sine un efect promotional, de autopromovare, a explicat Mugur Isarescu. Perioada de afisare dubla a preturilor este relativ indelungata si incepe inainte de intrarea leilor noi in piata cu scopul ascuns de a evita maririle de preturi prin rotunjire, a dezvaluit guvernatorul. Nu exista nici o intirziere in program, s-au emis norme tehnice de lucru pentru banci, a adaugat acesta.
Banca centrala nu intentioneaza sa risipeasca bani pe o campanie platita, dar a semnat un protocol de colaborare pe tema denominarii cu institutiile publice, Televiziunea romana si Societatea Nationala de Radiodifuziune. Nu exista motive de zgomot. O sa fie ceva natural, care sa nu creeze disconfort populatiei. Nu trebuie sa facem noi un efort deosebit, promovarea o va face presa, a declarat Isarescu. Punem la dispozitia oricarei institutii de media informatiile necesare. Socotim ca legea se aplica tuturor institutiilor statului, a spus Isarescu, lasind sa se inteleaga ca promovarea noului leu este o obligatie formala a Televiziunii si Radioului publice. BNR va tipari totusi, la imprimeria proprie, pliante si afise.

Citi bani intra in piata

Dupa 1 iulie, cam un sfert din numerarul aflat in circulatie va fi emis in lei noi, a mentionat Isarescu. Planul initial al bancii centrale prevedea o prima etapa in care se vor preschimba 25% din banii in circulatie in lei noi, urmind ca, pina la sfirsitul anului, jumatate din bani sa fie noi. BNR nu exclude insa ca nevoia de bani noi a bancilor comerciale sa fie mai mare si a comandat un studiu care sa lamureasca acest aspect. Sintem pregatiti. Daca bancile comerciale vor cere bancnote noi, marim cantitatea, a spus Isarescu. Cea mai mare cerere ar putea fi pentru monede si bancnote de valoare mica, cel mult pina la 10 lei noi, a adaugat guvernatorul.

90% din rotunjiri s-au facut in jos

Momentul 1 iulie marcheaza incheierea unui ciclu inflationist si intrarea intr-o perioada de stabilitate a preturilor, a aratat Isarescu, explicind ca spaima rotunjirilor a fost risipita de afisarea dubla. El a lasat sa se inteleaga ca BNR a cerut ca afisarea dubla a preturilor sa inceapa cu patru luni inainte de intrarea leului nou in piata tocmai pentru a evita umflarea preturilor. Am spus de la inceput ca, daca e sa se intimple ceva cu preturile, se intimpla la 1 martie. Nu m-a crezut nimeni. Inspectorii nostri au cutreierat magazinele si au constatat ca 90% din preturile exprimate in lei noi au fost modificate, zic eu promotional, in jos, a spus guvernatorul. Era de asteptat, precizeaza Isarescu, intrucit nu e vorba decit de taierea a patru zerouri, nu de conversia unor preturi exprimate in monede diferite, cum a fost la introducerea euro.
Increderea in leul nou va aduce dupa sine si respectul fata de maruntis. Vom primi rest un ban, si asta este un lucru important, banul ala are valoare, a observat Isarescu.

Bancile inchid portile pe 30 iunie si 1 iulie

Banca centrala a decis ca zilele de joi, 30 iunie, si vineri, 1 iulie, sa fie declarate zile lucratoare nebancare in relatiile cu publicul, urmind ca fiecare banca sa aiba libertatea de a-si fixa propriul program, a spus Isarescu. Va fi un program diferit de la banca la banca, flexibil, in functie de problemele fiecareia, a mentionat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Probleme deosebite vor fi la stabilirea orarului de functionare a bancomatelor (ATM-uri), care vor fi alimentate cu lei noi pe masura ce bancile vor primi bancnotele. Seful comunitatii bancherilor romani nu crede ca vor fi totusi probleme deosebite, intrucit denominarea nu este o operatie mai complicata decit introducerea codului international IBAN.
Dan Pascariu, presedintele HVB Romania, crede ca trecerea la leul greu va fi o operatiune usoara pentru banci, dar mai dificila pentru comercianti, care vor fi nevoiti sa opereze cu doua tipuri de bani. Cei care nu minuiesc bani vor avea doar beneficii, a spus Pascariu. Ne despartim de tendintele trecutului, a aratat viceguvernatorul Cristian Popa.

Leul vechi ramine valabil

Isarescu a insistat si asupra puterii egale de cumparare a leului vechi, care nu-si va pierde valoarea. Negustorii vor fi obligati sa primeasca bancnotele vechi si bancnotele noi, iar populatia va putea face toate platile in ambele monede, dupa cum va considera. Leul vechi va avea valoare. O sa se dea restul un ban, si asta poate deranja pe unii dintre noi, a spus guvernatorul, care a tinut sa adauge ca respectul fata de maruntis e o atitudine fireasca intr-o tara cu moneda puternica. El a mai aratat ca moneda de 100 de lei, care nu a fost scoasa oficial din circulatie, isi pierduse puterea in realitate. Avem munti de saci cu monede de 100 de lei in vistierie, a explicat Isarescu.

Cu 10 lei "comunisti" puteai cumpara o bere Bucegi

Pe vremea lui Ceausescu, leii aveau putere, dar nu prea aveai ce cumpara cu ei. Mai tineti minte ca un pachet de tigari Carpati fara costa 3 lei si 25 de bani sau ca o piine alba cu cartofi facea 4 lei?

Cursul de schimb, din 28 februarie, in leul nou

leu nou 0,27 euro
leu nou 1,36 dolari
leu nou 0,17 lire sterline
leu nou 4,56 lei moldovenesti
leu nou 66,66 forinti
leu nou 8,16 coroane cehe
leu nou 1,073 zloti polonezi

Cele patru etape ale denominarii

1. 1 martie 2005-30 iunie 2006: etapa de afisare simultana a preturilor in lei noi si lei vechi, la locul de expunere a marfurilor.
2. 1 iulie 2005: intra in circulatie leul nou. De la aceasta data, 10.000 lei vechi vor fi preschimbati pentru 1 leu nou.
3. 1 iulie 2005-31 decembrie 2006: leii vechi vor circula in paralel cu cei noi.
4. 1 ianuarie 2007: leul vechi va iesi din circulatie. Toate operatiunile vor fi facute in lei noi.

Nu are cine da amenzi

Comerciantii n-au a se teme prea mult de amenzi, cel putin deocamdata, deoarece institutiile care au atributii de control si penalizare nu prea s-au organizat sa verifice preliminariile denominarii. Legea considera contraventie neafisarea preturilor simultan in lei noi si vechi si o penalizeaza cu amenzi destul de consistente, cu scopul de a informa si proteja consumatorii fata de marirea nejustificata a preturilor.
Legea stabileste precis ce autoritati controleaza daca afisarea s-a facut si dau amenzi. Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) pare a fi gestionarul acestei legi, care seamana oarecum cu reglementarea privind afisarea costului real al creditelor. OPC n-a pregatit inca oameni pentru acest tip de inspectie, nu dispunem de echipe decit pentru a verifica magazinele alimentare, ne-a declarat Ion Stefan Cel Mare, seful OPC din Bucuresti.
Autoritatea Nationala pentru Administrare Fiscala considera ca operatiunea trebuie dirijata de Oficiul pentru Protectia Consumatorului. Inspectorii fiscali verifica daca firmele si-au platit obligatiile fata de stat.
Legea denominarii este administrata de Oficiul pentru Protectia Consumatorului, ne-a declarat surse din ANAF. Garda Financiara va intra in actiune serios incepind de saptamina viitoare, ne-a declarat comisarul general Marian Pasulea. Scopul nostru nu este pedepsirea micilor comercianti, ci educarea publicului. In saptamina martisorului probabil ne vom organiza, incepem de luni verificari mai atente, a spus Pasulea. (L.M.)

Benzinariile nu s-au grabit cu afisarea

Majoritatea magazinelor din centrul Capitalei afisasera ieri preturile in leul greu. Cine nu respecta decizia care reglementeaza eliminarea celor patru zerouri din coada leului, risca amenzi intre 10 si 30 de milioane lei.
Benzinariile, pe de alta parte, par sa nu fie prea grabite sa respecte cerintele guvernului, de vreme ce ieri nu am vazut nicaieri afisajul dublu. Stela Boja, angajata a unei statii Petrom, ne-a declarat insa ca de azi vor fi afisate paralel cele doua preturi. Majoritatea benzinariilor o sa lipeasca un alt totem, cu leul greu, ne-a linistit aceasta. (Magda Barascu)

Sanctiuni intre 10 si 30 milioane lei

Nerespectarea obligativitatii afisarii duble a preturilor, incepind cu data de 1 martie, este considerata contraventie si va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000.000 lei vechi (286 de euro; 363 dolari) la 30.000.000 lei vechi (828 euro; 1.089 dolari), precizeaza Legea denominarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri