Comisia Europeana propune o plata anuala, dupa 2014, pentru micii fermieri cuprinsa intre 500 si 1.000 de euro, aceasta fiind o suma fixa care va fi alocata numai acelora care sunt deja inregistrati in sistem, a declarat comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos, citat de Mediafax.
"Propunem un sistem simplificat de plata in anumite limite pentru fermele mici. Am pornit de la constatarea ca o treime din beneficiarii de subventii directe din UE in momentul de fata reprezinta si lucreaza doar 3% din teritoriul UE. Dar acea treime de beneficiari trebuie sa treaca prin aceleasi furci caudine ca o ferma medie sau mare", a explicat Ciolos, la conferinta Mediafax Talks about Agriculture.

El a adaugat ca acest sistem complica procedurile, iar propunerea CE vizeaza simplificarea situatiei.

"Ei (fermierii mici - n.r.) vor primi o plata pe ferma, anuala, intre 500 si 1000 de euro. Suma va varia de la un stat membru la altul in functie si de media subventiilor pe ferma in statul respectiv. Va fi o suma fixa care, din 2014 pana in 2020, nu se va modifica atat timp cat fermierul respectiv ramane in activitate si ramane fermier mic. Sistemul va fi valabil doar pentru cei care sunt deja in sistem, inregistrati ca fermieri mici, si care din 2014 vor alege sa faca acest lucru. Nu vor putea sa intre in aceasta schema ferme mici in 2016, 2018. De ce? Pentru a evita faramitarea fermelor mijlocii", a aratat Ciolos.

Comisarul UE a spus ca in cadrul politicii de dezvoltare rurala exista o propunere pentru a evita lasarea terenurilor nelucrate sau abandonarea lor de catre micii fermieri.

"Avem si o alta propunere, in sistemul de dezvoltare rurala, prin care un fermier mic care a intrat in 2014 in sistem si in 2016 sau 2018 decide sa iasa din sistem (...) si isi cedeaza terenul prin vanzare sau prin arendare unei alte ferme in productie va putea primi in continuare prima respectiva de ferma mica plus un supliment de cateva procente in programul de dezvoltare rurala, pentru a nu-l incuraja sa-si mentina terenul chiar daca nu-l lucreaza", a continuat Ciolos.

El a spus ca astfel un mic fermier, "daca primeste 500 de euro pe an lucrand terenul prin plati directe, in momentul in care renunta va putea sa primeasca probabil 500- 550 de euro pe cativa ani, in sistemul dezvoltarii rutale, daca terenul se duce la o ferma in activitate si nu este lasat in paragina".

Comisarul UE si-a propus schimbarea sistemului de subventii directe, pe baza unor obiective noi si in primul rand pentru o sustinere a venitului de baza a agricultorilor.

"S-a constatat ca in ultimul an, preturile agroalimentare au crescut la nivel mondial si deci si in Europa, cu cateva zeci de procente. (...) Dar costurile de productie au crescut cu cateva sute de procente in agricultura (...) si deci presiunea pe venitul agricultorilor este mult mai mare si de aceea mentinerea subventiilor se justifica", a aratat Ciolos.

Aproximativ o treime din subventie va tine cont de anumite practici agricole care, dincolo de efectele privind productia agricola pe termen mediu, sa asigure si o gestiune mai echilibrata a resurselor naturale.

Dacian Ciolos a mai spus ca potrivit propunerilor CE privind PAC in perioada 2014-2020, tinerii fermieri beneficiaza de o plata directa la hectar cu 25% mai ridicata, in primii cinci ani dupa instalare.

El a spus ca aceasta suma va fi acordata pe langa prima de instalare.

"Am introdus prin noua schema de subventionare directa a agricultorilor si o sustinere specifica prin plati directe complementare pentru tinerii agricultori care preiau sau isi creeaza o ferma, in primii cinci ani dupa instalare. Dincolo de prima de instalare care se da prin programul de dezvoltare in momentul de fata si care va fi mentinuta (...) , propunem ca dupa 2014 sa existe si o plata directa la hectar cu 25% mai ridicata pentru tinerii fermieri in primii cinci ani dupa instalare", a spus Ciolos.

El a explicat ca propunerea a plecat de la ideea ca in primii cinci ani de la instalare, presiunea este cea mai mare asupra unui tanar agricultor, "pentru ca trebuie sa investeasca mult ca sa fie performant, si de multe ori are probleme cu creditarea la banca, cu garantiile".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri