Erste: Leul, interesant pentru investitii. Cehia este "Germania zonei non-euro"

Moneda nationala romaneasca este considerata „interesanta” pentru investitii de catre analistii Erste Group, la fel ca si zlotul polonez.

„Nivelurile din prezent atinse de zlotul polonez si leu romanesc sunt interesante, din punct de vedere al unei investitii. In ce moneda as recomanda investitorilor sa isi pastreze economiile anul viitor? Depinde de atitudinea fata de risc: pentru cei cu aversiune ridicata fata de risc as recomanda titlurile de stat ale Cehiei. Aceasta tara este in cea mai buna forma dintre statele din Europa Centrala si de Est. Poate sa fie vazuta ca un fel de inlocuitoare a Germaniei in afara zonei euro”, a declarat Juraj Kotian (foto), co-director cercetare macro/fixed income ECE in cadrul Erste Group.

Intr-o declaratie anterioara, Kotian subliniase ca tarile din ECE ar trebui sa reziste mai bine unui nou val al crizei financiare.

Analistii bancii austriece se asteapta ca nivelul consumului privat sa urce in Romania cu 1,7% in 2012. Factorii care vor determina aceasta miscare pozitiva sunt reprezentati de stabilizarea ratei de economisire si a scaderii inflatiei.

Acestia mai spun ca pentru tara noastra consolidarea finantelor publice are cea mai mare importanta in prezent. Liberalizarea preturilor la energie este urmatoarea pe lista, chiar daca se estimeaza ca aceasta va incepe abia in 2013.

„Problema finantelor publice romanesti isi are originea intr-un deficil structural mare care a fost mascat de cresterea economica in 2008. In acelasi an, deficitul structural era aproape de 9%, cifra care se va reduce pana la aproximativ 3,3% in 2011”, mentioneaza Kotian

Sursa imagine: Erste Group


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri