BERD a redus drastic prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, din cauza expunerii mari la economia Greciei, o revizuire mai ampla intre statele in care banca este prezenta fiind aplicata doar Slovaciei, informeaza Mediafax.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) anticipa in iulie ca PIB-ul Romaniei va avansa anul viitor cu 3,8%.

Pentru 2011, BERD a modificat in scadere prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la o crestere economica de 1,5%.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara la sfarsitul lunii septembrie ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

Pentru acest an, autoritatile mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.

BERD anticipeaza o incetinire a cresterii economice in Europa Emergenta anul viitor, continuarea crizei datoriilor suverane din zona euro punand probleme redresarii din criza financiara din 2008-2009, se arata intr-un raport al bancii privind perspectivele economice regionale.

In Europa de Sud-Est, cel mai mult s-au inrautatit perspectivele Romaniei, Albaniei si Serbiei, toate expuse puternic la economia elena.

BERD mai include in aceasta regiune Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, FYR Macedonia si Muntenegru. Banca a redus estimarea privind PIB-ul Bulgariei cu 1,4% pentru acest an si cel viitor, la 1,6%, respectiv 2,3%.

Pana nu demult, economia Romaniei era pe cale sa inregistreze o crestere modesta in 2011, si un ritm mult mai rapid in 2012, se arata in raport.

Incetinirea activitatilor economice in zona euro are deja un impact semnificativ asupra exporturilor Romaniei in aceasta regiune, iar situatia s-ar putea inrautati in urmatoarele luni, chiar daca livrarile in alte zone se mentin ridicate.

Criza din Grecia are un efect negativ in special in relatiile bancare transfrontaliere, iar continuarea sprijinului FMI ofera o protectie importanta Romaniei, a precizat banca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri